Λυκούδης: Πρόταση για κοινή παράταξη με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

Την από κοινού συγκρότηση ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της Ελιάς, του “Ποταμιού” και της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και πρώην γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, σε ομιλία του στο Γκάζι, παρουσία στελεχών της μειοψηφίας της παράταξης, των βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου, στελεχών από τους “58” και από άλλες κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την σχεδιαζόμενη στροφή που συζητείται στη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, πρότεινε οι τρεις χώροι (Ελιά, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας, όπως είπε.

Ο κ. Λυκούδης άσκησε έντονη κριτική άσκησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας: “Αναρωτιέμαι σε τι βοήθησε, πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από το Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε. Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι, να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες”.

Κάνοντας αυτοκριτική, αλλά και κριτική στον τρόπο που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ χειρίστηκε την έξοδο από την κυβέρνηση, απέδωσε σε αυτήν την κύρια ευθύνη για το τραγικό και ταπεινωτικό, όπως το χαρακτήρισε, εκλογικό αποτέλεσμα. “Το έχω πει πολλές φορές, δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή, οι ψηφοφόροι του Ιουνίου το 2012 δεν το συγχώρησαν”, σχολίασε.

Επίσης θεώρησε ως δεύτερο μεγάλο λάθος την πλήρη άρνηση να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ στη πρόσκληση της Ελιάς για την Κεντροαριστερά με το επιχείρημα, όπως είπε, ότι ήταν αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. “Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Όχι, η ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο”, συμπλήρωσε.