Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, και το πολιτικό σκηνικό θυμίζει έντονα τις μέρες πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, όταν τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν αν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, αν θα υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων, αλλά και αν θα επιτευχθεί η ελάφρυνση του χρέους.
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ούτε λίγο ούτε πολύ συνέδεσε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας με την παραμονή της στο ευρώ.
Ερωτηθείς κατά πόσον οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο Σόιμπλε απάντησε: "Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δε βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες".
Διαβάστε: Σόιμπλε: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί βοήθεια 10 δισ.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση, που ήλπιζε να εξασφαλίσει ελαφρύνσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όμως τα σχόλια του Σόιμπλε φάνηκαν να τινάζουν στον αέρα τα όποια σχέδια, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ερμηνεύτηκε ως πλήρης διάψευση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το “τέλος των μνημονίων” και ως προάγγελος νέων μέτρων.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είπε κάτι καινούργιο. "Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης", επεσήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.
Διαβάστε: Βερολίνο : Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο
Όμως φαίνεται πως οι εξελίξεις αυτές δε θορύβησαν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε έκθεσή του βλέπει κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.
Ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητικό (credit negative) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, τονίζοντας πως - δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού - η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικών πρόωρων εκλογών. Υποστηρίζει ακόμη, πως, λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία, αυξάνεται ο κίνδυνος οι δύο χώρες να εξετάσουν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Διαβάστε: Moody's: Επικίνδυνες για την Ελλάδα πρόωρες εκλογές και χαλάρωση
Και, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανήλθε, διευκρινίζοντας, σε γραπτή του δήλωση προς την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ότι οι δανειστές θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2013 - δηλ. επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου -, σε περίπτωση, που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, όταν τελειώσει το μνημόνιο.
Διαβάστε: Ο Σόιμπλε επανήλθε: Θυμήθηκε τη συμφωνία του Eurogroup