Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του εν αναμονή πρωθυπουργού στην Ελλάδα, και να παρουσιάσει ένα φιλικό πρόσωπο προς τους επενδυτές προκειμένου να τους προσελκύσει, κάνει το Bloomberg.
Οπως αναφέρει το άρθρο: "Την περασμένη εβδομάδα μίλησε για την προσέλκυση κεφαλαίων, για την αναζωογόνηση της οικονομίας, δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης".
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη διαφορά από τη ρητορική του Ιουλίου 2012, όταν ανακοίνωσε την άφιξή του στη διεθνή σκηνή χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους. Τώρα επιδιώκει να γίνει ελκυστικός σε μεγάλο ακροατήριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, δεν κρύβει τις προθέσεις του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: "Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα που θα δώσει το έναυσμα για μια επένδυση σοκ για να κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας. Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για την προσέλκυση αυτών των επενδυτών. Να αισθάνονται ασφαλείς για τη ζώνη του ευρώ και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα δούμε σοβαρές δημόσιες επενδύσεις".
"Υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση προς το κέντρο" αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, η στρατηγική αυτή είναι σαφώς δεσπόζουσα ".
Το άρθρο σημειώνει ότι ο κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής του κόμματος παραμένει μια επιμονή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει τη μερική διαγραφή του χρέους της, κάτι που επί του παρόντος δεν γίνεται δεκτό από τη Γερμανία και τους πιστωτές.
Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου που μίλησε στο Bloomberg: "Προφανώς δεν γνωρίζει ότι οι μεγάλες συμφωνίες δεν έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά έχουν φτάσει στο επίπεδο των κυβερνήσεων και των κρατών".