Η κυβέρνηση από σήμερα μπαίνει στη “βάσανο” της ψήφισης των μέτρων και των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ η Ευρώπη αναμένει την “ετυμηγορία” των βουλευτών της τρικομματικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά, που η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται και, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι τα μέτρα θα περάσουν, αναδείχθηκε πλήρως το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για να υπογράψουν το νομοσχέδιο των μέτρων οι δυο υπουργοί, που προέρχονται από το κόμμα του κ.Φ.Κουβέλη , οι κ.κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε διαφωνίες, λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, καθώς με το νομοσχέδιο θίγονται οι δικηγόροι. Επί της ουσίας, υπάρχουν “απρόθυμοι” υπουργοί, που είτε προέρχονται από τη ΝΔ , είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΔΗΜΑΡ, δεν μπορούν να υλοποιήσουν το βαρύ φορτίο, το οποίο συνεπάγονται τα μέτρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ΚΥΑ με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια.
Είναι προφανές ότι, στις “πολεμικές” συνθήκες που επικρατούν, δεν χωρούν “απρόθυμοι αξιωματικοί” και πως - μετά την ψήφιση και του προϋπολογισμού την Κυριακή - οι τρεις αρχηγοί θα πρέπει να συναποφασίσουν ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί συντεταγμένα και ενιαία και ποιοι θα τη στελεχώνουν. Διαφορετικά, η ψήφιση απλώς και μόνον των μέτρων ή και του προϋπολογισμού δεν θα χρησιμεύσουν, αν όσοι τα υλοποιούν δεν είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον.
Το θέμα του ανασχηματισμού είναι υπαρκτό, αλλά πιθανότατα θα καθυστερήσει έως ότου εκταμιευθεί η δόση. Η συνοχή της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας απασχολεί και την τρόικα, που θεωρεί τους υπουργούς ως συνεργάτες για να εφαρμοστεί το πακέτο των μέτρων, αλλά και τις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως και το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή – το εύρος στήριξης των μέτρων δηλαδή - σε συνδυασμό με το εύρος των κινητοποιήσεων, πιθανώς να κρίνει και τον τρόπο, που θα δώσουν τα χρήματα οι Ευρωπαίοι.
Ανδρέας Παναγόπουλος