Ανοίγματα στο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle φάνηκε θετικός σε μια μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση "αρχών και σοβαρού προγράμματος", όπως είπε.
"Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.
Από την άλλο ο κ. Βενιζέλος προχώρησε, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σε συγκεκριμένη πρόταση εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος στη φάση που η χώρα οδεύει προς την οριστική έξοδο από την κρίση.
Κατά τον κ. Βενιζέλο υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα τα οποία εντόπισε σε πέντε.
Το πρώτο είναι η συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Το δεύτερο, η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Κατά τον ίδιο, το τρίτο σημείο είναι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό.
"Ισχύει, πάντα, η πρότασή μου για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για τη σχέση μας με τους εταίρους, έστω και τώρα. Έχουμε, άλλωστε, να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα της διασφάλισης της συνέχειας του κράτους έναντι των τρίτων, έναντι των ξένων, είτε αυτοί είναι επενδυτές, είτε είναι γενικότερα συναλλασσόμενοι με εμάς ως "ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας". "Πρέπει να υπάρχει συνεπώς ασφάλεια δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας" υπογράμμισε.
Το τέταρτο σημείο αφορά το θεσμικό πλαίσιο. "Έχουμε να συζητήσουμε πολλά που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις αναγκαίες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και πρέπει να υπάρξει μια καθαρή συνεννόηση και εξήγηση, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα, για το εάν υπάρχει περιθώριο συνταγματικής συναίνεσης ή όχι".
Ωστόσο, όπως είπε "δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση, εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συνένωσης".
"Άρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνουν προχειρότητες που αφορούν την κίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία" πρόσθεσε.
Το πέμπτο σημείο αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. "Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πρέπει να διασφαλιστεί η συνεργασία και η συλλογικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλα τα εθνικά θέματα" ανέφερε.
Απάντηση στο άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου, έδωσαν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
"Τα ονόματα Παπανδρέου και Βενιζέλου είναι απαγορευμένα και δεν μπορούν να μιλούν για οποιαδήποτε συνεργασία με την αριστερά", σημειώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν δικαιούνται να κάνουν προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ", συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.