Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν απέναντι στην Τρόικα η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία επανέλαβε ότι το κόμμα δε θα ψηφίσει τα εργασιακά.
“Ζητούμενο δεν είναι να εμφανίσουμε την εικόνα του κράτους που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιλογές της τρόικα. Το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνη χώρα, με γνώση και ευθύνη για το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και την κοινωνική – πολιτική ισορροπία”, ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: “Ενώ λοιπόν ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό πακέτο η τρόικα, χωρίς να λάβει υπόψη τη ρητώς διατυπωμένη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς, επέλεξε να προωθήσει αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε ακραία μορφή ρυθμίσεις για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις”.
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Κουβέλης τόνισε: “Πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα επιχειρούν να πείσουν ότι τα εργασιακά είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα και η αντίρρηση για αυτά είναι “περί όνου σκιάς”. Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι “περί όνου σκιάς”, γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;”.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του επεσήμανε την ανάγκη για να υπάρξει “χρονική επιμήκυνση του προγράμματος και να αμβλυνθεί η εμπροσοβαρής πρόβλεψη σε σχέση με τις περικοπές”.
Η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει επομένως αμετακίνητη στη θέση της περί καταψήφισης των εργασιακών, όμως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό ο Κ. Κουβέλης σημείωσε ότι για να διαμορφωθεί η θέση του κόμματος “θα συνυπολογιστούν αφενός τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού και αφετέρου η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις σταθερής κυβερνητικής διαχείρισης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες “
Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε θέλει να δημιουργήσει ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό. “Δεν θέλουμε να ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ό,τι συνεπάγεται για τον κοινό μας στόχο “, ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας: “Η συμβολή της ΔΗΜΑΡ "δεν ήταν και δεν είναι ζήτημα αριθμητικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό".