Παπανδρέου: Ποτέ δε μου παρουσίασαν σχέδιο εξόδου από το ευρώ

Έτοιμος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δηλώνει σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη η δημοκρατική παράταξη να θέσει τα ζητήματα των κατεστημένων που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα "ιδιαίτερα ανησυχητικό" φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, και ως τέτοιες υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών, ως συνέπεια της προσπάθειας της ΕΕ να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες.

"Στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς συνέβαλε όμως και ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ", εκτιμά ο Γιώργος Παπανδρέου, εξηγώντας: "Είναι οι αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει με συλλογικό τρόπο μεγάλα ζητήματα, τις οποίες βεβαίως εκμεταλλεύονται με έναν τρόπο που δε δίνει λύσεις, δυνάμεις όπως της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό που εκείνοι προτείνουν είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ. Ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωσή της και η μεγαλύτερη συλλογική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων".

Κληθείς από τη Deutsche Welle να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και το αν οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά αρνητικά: "Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν προκαλεί ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηνύματα και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι σαν ένα προοδευτικό κίνημα η δημοκρατική παράταξη πρέπει να θέσει μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δομή ενός ακόμα πελατειακού συστήματος, κατεστημένων που ακόμα κυριαρχούν και επηρεάζουν αποφάσεις και την πολιτική ζωή του τόπου".

Στην ερώτηση της Deutsche Welle για το κατά πόσον θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, που υπέστη συρρίκνωση των δυνάμεών της, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά ως εξής: "Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος".

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συζήτηση για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε του είχε παρουσιαστεί προσωπικά ανάλογο σχέδιο στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Αναφορικά με την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τότε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση που θα είχε διεξαχθεί, μια μεγάλη πλειοψηφία θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα της κυβέρνησης, εάν “θα πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα της προσαρμογής".