Η νύχτα που ο Βενιζέλος αποφάσισε το δίλημμα της ΕΛΙΑΣ

Σε μια νυχτερινή σύσκεψη που έγινε με κλειστές πόρτες στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος να κάνει τη μεγάλη στροφή και να σκληρύνει ενόψει ευρωεκλογών θέτοντας ακόμα και θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" σε εκείνη τη συνάντηση, κοντά του βρίσκονταν όλοι οι στενοί συνεργάτες του, εκείνος όμως που επέμεινε πως η ακολουθούμενη γραμμή ήταν πολύ χαλαρή - και ότι οι αναφορές περί ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση δεν ταρακουνούν το δύσπιστο και ακόμη θυμωμένο εκλογικό σώμα - ήταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος. "Πρόεδρε, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Τα διλήμματα πρέπει να είναι άμεσα και να αφορούν την κυβερνητική σταθερότητα. Εχω δώσει συνέντευξη για την Κυριακή και τα λέω" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στον αντίποδα, βεβαίως, είχε ήδη εκφραστεί η θέση του εκπροσώπου Τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος είχε πει ότι αθροιστικά τα αποτελέσματα ΝΔ και ΠαΣοΚ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατηθεί το κυβερνητικό σχήμα. 'Υπό αυτήν την έννοια, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αθροίσει τα ποσοστά του με τους ΑΝΕΛ" ήταν το επιχείρημα που αντέτεινε η άλλη πλευρά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ζύγισε όλες τις προτάσεις και με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα που είχε εκείνη την ώρα στην διάθεσή του, επέλεξε τη σκλήρυνση της γραμμής και την προβολή του διλήμματος: στήριξη της Ελιάς ή εκλογές.

Βεβαίως, το δίλημμα του Βαγγέλη Βενιζέλου συνδέεται άμεσα και με την επιθυμία του να αλλάξει την ατζέντα στο κόμμα του την νύχτα της 25ης Μαΐου. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα είχε βαρύνει και μετά και τις πρόσφατες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου είχε ενταθεί η φημολογία ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αμφισβητηθεί ή ότι θα τεθεί άμεσα θέμα αλλαγής ηγεσίας. Την ατμόσφαιρα επιβάρυναν και δηλώσεις στελεχών όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κασσής, που μίλησαν για συνέδριο και προειδοποίησαν ότι όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος.

Ο πρώτος που διαχώρισε τη θέση του από τη στρατηγική «ή Ελιά ή εκλογές» ήταν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Διακριτές αποστάσεις κράτησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.