Για το ρόλο των ευρωεκλογών στην καλλιέργεια της εσωστρέφειας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάνει λόγο σε άρθρο του στο Βήμα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχολιάζοντας τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "τα μέλη κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσιμα διλήμματα και με την ανάγκη να διαμορφώσουν κοινές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς".
Σχολιάζοντας το τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές, επισημαίνει ότι "το ενδιαφέρονσ στρέφεται στη ρύθμιση του χρέους, αν θα μας δοθεί παράταση στην εξόφληση, αν θα μειωθεί το επιτόκιο ή μήπως θα υπάρξει κούρεμα".
Σε όσους υποστηρίζουν ότι έχει εξαλειφθεί πλέον ο κίνδυνος "νέων επιπλοκών", ο πρώην πρωθυπουργός απαντάει ότι κάτι τέτοιο "δεν ευσταθεί". Υποστηρίζει επίσης, πως η Ελλάδα πορεύεται "όπως και το 2006 ανέτοιμη και αισιόδοξη, με τη βεβαιότητα ότη η Ευρώπη θα λύσει και τα προβλήματά μας".
Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τη συνέχεια της πορείας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "παρά τις προσπάθειες για την αποδοχή κοινών αρχών δημοσιονομικής πολιτικής, την καθιέρωση κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την αμοιβαιοποίηση μέρους των χρεών με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη δημιουργία μιας ενιαίας τραπεζικής αγοράς, η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι έντονη. Το ερώτημα πώς θα εξασφαλιστούν μελλοντικά η σύγκλιση και η σύνοχή παραμένει αναπάντητο".
Εξετάζοντας τα γεννεσιουργά αίτια της κρίσης, ο κύριος Σημίτης τα εντοπίζει "στις διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας", ενώ τονίζει την ανάγκη υπέρβασής τους. "Παρά τις πολλές προτάσεις, η ευρωζώνη δεν έχει διαμορφώσει ακόμη ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους", προσθέτει.
Μεταξύ άλλων στέκεται στο ζήτημα της επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης. "Θέματα όπως η ανεργία, οι ανισότητες των εισοδημάτων, η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ο κοινωνικός αποκλεισμός έπρεπε κατά την επικρατούσα επί δεκαετίες άποψη να αντιμετωπιστούν είτε απο τα κράτη - μέλη είτε με ειδικές πολιτικές περιορισμένης εμβέλειας απο την Ένωση".