Έχει ήδη δηλώσει πως «με το 5% πας σπίτι σου». «θα προτιμούσες να σου έλεγα πως χωρίς εμένα θα χαθεί η πατρίδα- όπως λένε κάποιοι παλιοί πολιτικοί;», ρωτά με χιούμορ ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Αντώνη Πανούτσι, στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». «Στην άκρη λοιπόν για να προσπαθήσει ο επόμενος», τονίζει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλά για τη «γέννησή» του, την αφορμή που του δόθηκε από μια συζήτησης με φοιτητές ένα βράδυ στη Λέρο, όπου γύριζε μία από τις τελευταίες εκπομπές αλλά τονίζει πως είχε σκεφτεί κι άλλες φορές την πολιτική.
«Άρχισα να το συζητάω, όχι στις παρέες αλλά με μεμονωμένους φίλους. Οι άνθρωποι της δημοσιογραφικής πιάτσας με αποκαρδιώνανε. Οι άσχετοι με το επάγγελμα φίλοι, οι άνθρωποι που λειτουργούν περισσότερο με το ένστικτο μου έλεγαν ‘προχώρα’», λέει.
Όσο για το όνομα, «Ποτάμι», όπως λέει το είχε αποφασίσει από πριν. Έλεγε: «Αν κάνω κόμμα θα το πω Ποτάμι».
Όταν πήρε απόφαση τη δημιουργία του άρχισε να παίρνει τηλέφωνο τους φίλους του- με τη γυναίκα του «συνεννοηθήκαμε με τα μάτια», όπως λέει, «στην κόρη μου το είχα πει λίγες μέρες πριν. Είναι η μόνη που ένιωθα ότι όφειλα να δώσω εξηγήσεις».
«Μετά αποφάσισα να ενημερώσω πιο επίσημα τους φίλους μου, πρώτα τη δημοσιογραφική μου ομάδα, μετά τα παιδιά στο protagon.gr, στο Αλάτσι. Σε ένα κόκκινο μπλοκάκι είχα σημειώσει τους συμμάχους μου. Ανθρώπους που δεν πίστευαν στα κόμματα και ήθελαν να κάνουν κάτι για τη χώρα», λέει, και διαψεύδει πως ρώτησε και πολιτικούς, όπως τον Κ. Σημίτη που λέγεται πως έχουν σχέσεις. «Τον Σημίτη έχω να τον δω μάλλον από τότε που ήταν πρωθυπουργός, δεν έχω καμία σχέση οικειότητας μαζί του», ξεκαθαρίζει. «Κανέναν δεν ρώτησα, ο Ψαριανός που το έμαθε από τις πρώτες ώρες μου είπε: ‘Καλά, είσαι τρελός; Θα το κάνεις;».
Όπως λέει, κριτήρια για την επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού είναι: «να είναι ενεργοί. Να μην είναι αργόσχολοι. Άνθρωποι που έχουν παιδευτεί στη ζωή τους και τα έχουν καταφέρει. Που έχουν δώσει μικρές μάχες για τα κοινά. ‘Η κάποιος νέος που μου λέει ότι τελείωσε το Πανεπιστήμιο, δεν έχει βρει δουλειά, αλλά δουλεύει το βράδυ σε σουβλατζίδικο και το πρωί delivery παξιμάδια. Άνθρωποι που δεν μασάνε από τα προβλήματα της ζωής. Που δεν κωλώνουν».
Το Ποτάμι δεν έστησε τα γνωστά εκλογικά παραπήγματα εν όψει εκλογών αλλά προτίμησε αντίσκηνα. «Θα είναι τα εκλογικά υπαίθρια γραφεία τους κόμματος στις πλατείες. Τα πήραμε 63 ευρώ, η εταιρεία που φτιάχνει τα γνωστά παραπήγματα ζητάει 1.500 ευρώ το ένα», εξηγεί ο Στ. Θεοδωράκης. Αξιοσημείωτο είναι πως για το εκλογικό αντίσκηνο που θέλησε να στήσει το Ποτάμι στην Κηφισιά, το οικείο Αστυνομικό Τμήμα ζήτησε βεβαίωση στατικής επάρκειας πιστοποιημένη από πολιτικό μηχανικό...