Πέρασε από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

Mε 150 ψήφους υπέρ και 119 κατά υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο του νομοσχεδίου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, για το οποίο είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, ενώ νωρίτερα είχε υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Διαβάστε: Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο - Μαχαίρι στις δαπάνες

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε την παύση των εργασιών της Βουλής μέχρι την Τετάρτη 28 Μαΐου, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του, που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, σημειώνοντας πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) εξετάζει φέτος χίλιες περιπτώσεις περισσότερες από πέρυσι, ενώ επικαλέστηκε, επίσης, πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται συνεχώς επί πέντε μήνες.

Το μεσημέρι, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ' αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012, ενώ στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε πως ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος. "Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή", υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, πρόσθεσε: "Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά".

"Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα - αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν", απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις -και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο", συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.