Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει... αλαλούμ στις αυτοδιοικητικές εκλογές
75.000. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ανταποκρίνεται στη χωρητικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου, στον πληθυσμό του δήμου Λαμιέων, ή... στον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που θα είναι υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!
Κι όμως, είναι αλήθεια: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο εξωπραγματικός αυτός αριθμός υποψηφίων συμβούλων είναι η συνέπεια μιας τροπολογίας που πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών και αντί να μειώνει, όπως όφειλε, τα τεράστια συμβούλια των καλλικρατικών δήμων, παροτρύνει πλέον τους συνδυασμούς να κατεβάσουν ψηφοδέλτια με τους διπλάσιους υποψηφίους από τις συνολικές έδρες κάθε δήμου.
Ένα απλό παράδειγμα: Ο Δήμος Στυλίδας αριθμεί σήμερα 13.000 κατοίκους. Αν λοιπόν ένας πρωτοδοκιμαζόμενος υποψήφιος δήμαρχος (όπως π.χ. ο κ. Παν. Πανουργιάς που αποφάσισε να αντιπαρατεθεί στον Απ. Γκλέτσο) επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, πρέπει να αναζητήσει 110 (!) υποψηφίους. Και δεν επιτρέπεται να βρει όποιους κι όποιους. Το 1/3 απ’ όσους, τέλος πάντων, πείσει να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο θα πρέπει απαραιτήτως να είναι γυναίκες για να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιό του. Συγκεκριμένα, αφού βρει 26 άτομα στη Στυλίδα, 16 στον Αχινό και 12 στην Πελασγία (πρώην δήμοι που συγχωνεύθηκαν), μετά πρέπει να περιοδεύσει στα χωριά Αυλάκι, Αγ. Μαρίνα, Λογγίτσι, Νεράιδα, Άνυδρο, Παλιοκερασιά, Σπαρτιά, Καραβόμυλο, Ράχες, Αχλάδι, Βαθύκοιλο και Γλύφα για να ανακαλύψει και εκεί από 2 ως 4 υποψηφίους του (για τα κοινοτικά συμβούλια). Και σε όσα χωριά είναι άνω των 300 κατοίκων πρέπει να βρει και μερικές γυναίκες!
Όλο αυτό το πράγμα, που περισσότερο μοιάζει με sudoku παρά με διαμόρφωση ενός δημοτικού συνδυασμού, είναι η συνέπεια του περιβόητου Καλλικράτη. Για να μην παρεξηγούμαστε: η μεταρρύθμιση Ραγκούση ήταν και αναγκαία και επιτυχημένη. Πέτυχε να μειώσει τον συνολικό αριθμό των δημοτικών συμβούλων από 16.810 σε 9.371. Ο κ. Ραγκούσης, ωστόσο, για να αμβλύνει τις τοπικές αντιδράσεις, δεν απέφυγε τον σχηματισμό τεράστιων δημοτικών οργάνων. Αρκεί η παρατήρηση ότι οι Δήμοι Πέλλας, Κατερίνης, Ελασσόνας και Κοζάνης αριθμούν σήμερα Δημοτικά Συμβούλια 41 ατόμων (!), ενώ ανάλογους, τεράστιους, αριθμούς έχουν και όλοι οι συγχωνευμένοι δήμοι των μεγαλουπόλεων. Ο Βύρωνας, η Ν. Σμύρνη, η Ηλιούπολη, το Καματερό, η Κηφισιά ή ακόμη και ο Λαγκαδάς (με 40.000 - 70.000 κατοίκους) διοικούνται σήμερα από 41 (!) δημοτικούς συμβούλους, τη στιγμή που ολόκληρος Δήμος της Αθήνας με 660.000 κατοίκους τα καταφέρνει με 49!
Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη “λεπτομέρεια” την οποία ελάχιστοι ανέδειξαν το 2010, διότι απλούστατα εξυπηρετούσε όλο το κομματικό σύστημα. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ακόμη και με τον Καλλικράτη, αν ένας πολίτης ενδιαφερθεί να διεκδικήσει τον δήμο του, πρέπει απαραιτήτως να στελεχώσει ψηφοδέλτιο καλύπτοντας το 100% των θέσεων που αναλογούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του και επιπλέον να εντοπίσει υποψηφίους και στις πρώην κοινότητες που τον πλαισιώνουν. Γι’ αυτό ακριβώς και παρουσιάζεται το παράδειγμα της μικρής Στυλίδας. Διότι ηχεί τρελό, βέβαια, να πρέπει να εντοπίσει ο κ. Πανουργιάς κατ’ έλασσον 45 υποψηφίους για να διεκδικήσει τη δημαρχία μιας τόσο μικρής πόλης, γεγονός που προδίδει την πραγματική στόχευση της συγκεκριμένης ρύθμισης: να αποτρέψει νέους ανθρώπους μακράν των κομμάτων να μπουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατόπιν τούτων δεν πρέπει να απορεί κανείς γιατί βλέπουμε να ανακυκλώνονται στις πόλεις μας τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, όπως και γιατί οι γνωστοί “δημοτικοί πολιτικάντηδες” διαγκωνίζονται τις τελευταίες μέρες να βρουν όσο περισσότερους δημοτικούς συμβούλους μπορούν για να μας εντυπωσιάσουν με τεράστιες λίστες.
Θα περίμενε, βέβαια, κανείς ύστερα από 3,5 χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη να έχει γίνει μια πραγματική αξιολόγηση του νέου συστήματος και οι αρμόδιοι όχι μόνον να αλλάξουν τη σκανδαλώδη αυτή ρύθμιση, αλλά να προχωρήσουν και στις εξόφθαλμες μειώσεις που απαιτούνται στα αναιτίως πολυάριθμα Δημοτικά Συμβούλια. Τι έκανε αντ’ αυτού το υπ. Εσωτερικών; Με αιφνίδια τροπολογία αύξησε κατά 50% τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων που μπορεί να κατεβάσει κάθε υποψήφιος δήμαρχος. Γιατί το έκανε; Μία εξήγηση υπάρχει. Οι αρμόδιοι σκέφτηκαν προφανώς ότι όσο περισσότεροι μπουν στα γαλάζια και στα πρώην πράσινα ψηφοδέλτια, τόσο το καλύτερο, καθώς θα τρέχουν να μαζεύουν σταυρούς και επομένως, θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους...