Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής επιμένει ότι το κόμμα του μπορεί να κυβερνήσει και τονίζει ότι δεν είναι υπερφίαλο να το δηλώνει. "Όταν μπαίνεις στην πολιτική, μπαίνεις γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Είπα, λοιπόν, ότι στο «Ποτάμι» υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν είμαστε μια παρέα αργόσχολων που είπαμε στον ελεύθερο χρόνο μας να κάνουμε και λίγο πολιτική".
Απαντώντας στην κριτική ότι δεν έχει θέσεις λέει: "Το «Ποτάμι» έχει συγκεκριμένες θέσεις όσο κανένα άλλο ελληνικό κόμμα, εξαιρουμένου ίσως του ΚΚΕ. Δεν αστειεύομαι. Μπείτε στα σάιτ των κομμάτων και ψάξτε να βρείτε τις θέσεις τους για την Ε.E. Ή δεν θα έχουν καθόλου ή θα βρείτε ευχολόγια και αοριστίες".
Δίνει το στίγμα της πολιτικής του κατεύθυνσης λέγοντας "και οι τρεις συνομιλητές μας στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γκι Φερχόφσταντ από τους Φιλελεύθερους/Δημοκράτες και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πράσινους κατανόησαν απολύτως την απόφασή μας να μην ενταχθούμε προεκλογικά σε καμία ευρωπαϊκή ομάδα. Φυσικά το τόξο στο οποίο κινούμαστε είναι προφανές. Δεν είμαστε με όλους".
Εξηγεί την φιλοσοφία δράσης και λήψης αποφάσεων στο κόμμα του ως εξής: "Το «Ποτάμι», έχει πει ένας φίλος, είναι μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας. Προσπαθούμε να εφεύρουμε ένα νέο είδος πολιτικής. Με λιγότερες προειλημμένες αποφάσεις και περισσότερο προβληματισμό. Και μακάρι να ανατρέψουμε τα δεδομένα και στην ελληνική Βουλή. Δηλαδή, τι νόημα έχει να κάθονται συντεταγμένοι οι βουλευτές των κομμάτων, σαν στρατιώτες; Γιατί πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό τους; Δεν θα μπορούσαν να κάθονται όπου θέλει ο καθένας στα έδρανα της Βουλής; Τι θα άλλαζε δηλαδή αυτό; Θα ήταν ένας συμβολισμός. Ότι δεν είμαστε στράτευμα, δεν εκτελούμε υπηρεσία αλλά βουλευόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση".
Προσθέτει ότι "σε ό,τι αφορά πάντως την Ελλάδα, ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν προχωρήσουμε σε συνθέσεις. Αν δεν αναμειχθούν οι απόψεις. Αν δεν αρχίσουμε, δηλαδή, να ακούμε ο ένας τον άλλο". Δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει με ευκολία προτάσεις ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ενώ στην ερώτηση αν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα σχήμα συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ λέει " Ποιό ΠΑΣΟΚ και ποια Ν.Δ.; Μήπως πρέπει να περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά να μιλήσουμε για κυβερνητικές συνεργασίες;" . Στην ερώτηση εάν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: "Σας είπα, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τις συνεργασίες τις καθορίζουν οι πολίτες. Ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα; Τι διαφορά θα έχει από το δεύτερο; Πόσο κοντά τους θα είναι το τρίτο κόμμα; Όταν απαντηθούν αυτά τότε θα μπορώ να σας πω με ποιους θα συνεργαστούμε... Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά από πλευράς ποσοστών στα δύο κόμματα εξουσίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να επιβάλουμε συνεργασίες. Όχι ως χάπι που αναγκαστικά πρέπει να το πάρεις, αλλά ως μοντέλο διακυβέρνησης".
Στο ερώτημα με ποιον είστε πιο κοντά; Τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.; λέει " Έχουμε συγγενείς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. Όχι πολλούς, αλλά έχουμε. Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί στη Ν.Δ. ούτε είναι όλοι σταλινικοί στον ΣΥΡΙΖΑ".