Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την μακροημέρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εξελίξεις στην ψηφοφορία της Βουλής χθες, το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην εμμονή της ΔΗΜΑΡ στις θέσεις της.

Όλα δείχνουν πως η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι σε οριακό σημείο ενώ το επόμενο εξαιρετικά κρίσιμο τεστ, τόσο για τη χώρα, όσο και γη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι στην ψήφιση των νέων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται σοβαρά προβληματισμένος από την πορεία της κατάστασης καθώς είναι ολοφάνερο ότι η τρικομματική κυβέρνηση εξήλθε από την ψηφοφορία της Τετάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις με μεγάλες ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει την στρατηγική φυγής μπρος τα εμπρός και από το Μέγαρο Μαξίμου κοιτούν με αγωνία στην ψήφιση των μέτρων.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που απέρριψαν χθες με τη ψήφο τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Πάντως οι κυβερνητικοί εταίροι περιμένουν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στους βουλευτές του όπου θα δώσει νέο στίγμα για τις προθέσεις του.

Τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα συζήτησε διεξοδικά, επί τρεις και πλέον ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Φ. Κουβέλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά. Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι παραμένει σταθερή η στήριξη της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Από το ΠΑΣΟΚ αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν το πακέτο των μέτρων πριν την ψηφοφορία, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Η απάντηση του κ. Βενιζέλου χθες στον ΚΟ ήταν ότι όσοι ζητούν κάτι τέτοιο γνωρίζουν ότι τα μέτρα “θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτα, ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ”.

Πέντε από τα μέλη της ΚΟ έφυγαν από τη συνεδρίαση διατηρώντας την άποψή τους και ένας, ο Μιχάλης Κασσής, δήλωσε απερίφραστα ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Τα πέντε μέλη της ΚΟ είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Θεοδώρα Τζάκρη.

Όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα κριθούν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, με το ενδεχόμενο καταψήφισής τους από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να είναι πολύ σοβαρό. Η τάση βουλευτών να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή στη χθεσινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις κλπ., διαμόρφωσε ένα όχι ευχάριστο κλίμα στην ηγεσία του Κινήματος και ο κ. Βενιζέλος το έθιξε στην ομιλία του, αποδοκιμάζοντας αυτή τους τη στάση, αν και, όπως είπε, οφείλεται σε μια σειρά ατυχών συμπτώσεων. Συνολικά 15, από τους 33, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν τήρησαν την κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο κ. Βενιζέλος δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τον κ. Σαμαρά, αναφέροντας ότι απέτυχε η τακτική του να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και μετά να συζητηθεί η επιμήκυνση. Καταλήγοντας στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στους βουλευτές του ότι κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας και η ώρα αυτή ήρθε τώρα.