Προεκλογικές σκοπιμότητες σχεδιασμένες από την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές ελίτ της ΕΕ βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο της ευρωπαϊκής αριστεράς ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δήλωσε πως η έξοδος στις αγορές είναι ένα κατασκεύασμα για να φανεί πως η πολιτική λιτότητας πέτυχε. "Τέσσερα χρόνια μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα βγαίνοντας στις αγορές δεν βγαίνει σε ξέφωτο αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στο χρέος" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε: "Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια κοινωνικής λεηλασίας στην Ελλάδα, που έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, το χρέος που ήταν η αιτία να βγούμε από τις αγορές αντί να μειωθεί έγινε πολύ υψηλότερο.
Από 115% έγινε 175%.
Παρόλα αυτά τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές.
Και όχι μόνο τώρα δε το θεωρούν απαγορευτικό αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια.
Και πανηγυρίζουμε από πάνω.
Τώρα, αντίθετα, η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους – όχι απλώς του κόστους εξυπηρέτησής
Επιπλέον, με αυτήν την έκδοση, η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014 (περίπου το 10%, €2,5 δις σε σύνολο €27,8 δις).
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς.
Με δυο λόγια με αυτή την κίνηση που αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων πυροβολούσε τα πόδια μας.
Γιατί από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.
Ενώ είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους.
Αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα του μνημονίου, δεσμευόμαστε για μόνιμο πλεόνασμα 4,5% μέχρι το 2020, δηλαδή 60 δις επιπλέον και ταυτόχρονα να βρούμε και άλλα 22 για να εξυπηρετούμε το χρέος κλαίμε χρόνο στο προϋπολογισμό.
Αυτό όχι μόνο δε γίνεται, αλλά ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας".
Κουμουνδούρου: Η «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές είναι και στημένη και επικίνδυνη
"Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι μια στημένη «έξοδος» που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για πολιτικούς λόγους. Εντάσσεται στα σχέδια Σαμαρά-Βενιζέλου στην Ελλάδα, και της Μέρκελ και των συμμάχων της στην Ευρωζώνη, ώστε να παρουσιαστούν επίπλαστες "επιτυχίες" λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, με απώτερο στόχο να συνεχιστεί η ίδια, καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποβάθμισης της εργασίας. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, ζούμε σήμερα την κορύφωση μιας προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, να αποκρύψει όχι μόνο τα οδυνηρά μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες με οριακή πλειοψηφία, αλλά κυρίως όσα έχουν συμφωνηθεί για να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας την έχουν περιγράψει επακριβώς εδώ και αρκετό καιρό" λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζουν: "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών έπειτα από 4 χρόνια μνημονίων είναι από πολλές απόψεις χειρότερη σε σχέση με το 2010 που οι αγορές έπαψαν να δανείζουν την ελληνική κυβέρνηση. Το δημόσιο χρέος σήμερα προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ όταν το 2010 προσέγγιζε το 130%. Η πραγματική ανεργία σήμερα έχει ξεπεράσει το 30% όταν στις αρχές του 2010 κινούνταν γύρω στο 10%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σήμερα έχουν ξεπεράσει το 35% όταν στις αρχές του 2010 ήταν κάτω από 10%. Η πτώση των εισοδημάτων κατά περίπου 40% , μεταξύ άλλων, δυσχεραίνει συνεχώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι εξαγωγές που τα μνημόνια τις αναγόρευαν σε ατμομηχανή για έξοδο από την κρίση τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά 2,8% και τον Φεβρουάριο κατά 7%. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ταξινομούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία «σκουπίδια».
Η σχεδιαζόμενη έξοδος στις αγορές αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής αλλά πολύ μικρότερη, και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές, και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, «τσουχτερό» σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν για εγγύηση της επιστροφής των χρημάτων τους την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας αλλά την τρόικα (την χρηματοδότηση και τον βούρδουλα της), η οποία θα συνεχίσει να παρέχει το ρευστό για να αποπληρώνονται τα χρέη και να υποχρεώνει την Ελλάδα να διαθέτει όλα τα πλεονάσματα της για τον σκοπό αυτό (αντί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση). Τέλος, η έκδοση των ομολόγων γίνεται υπό την ομπρέλα της παρέμβασης της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της κ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα παρέμβει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και για ομόλογα χωρών που τελούν ήδη σε μνημόνιο (και η αρχική συμφωνία αφήνει το περιθώριο - με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μνημόνιο). Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις και όχι η καλή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι που αποτελούν μαγνήτη για τα διεθνή κεφάλαια που την περίοδο αυτή βρίσκονται σε υπερ-πληθώρα λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών (κυρίως ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία) και την απόσυρση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Με έμφαση υπογραμμίζουμε ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές για νέο δανεισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εξής κυρίως λόγους: (α) Βυθίζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους που ήδη βρισκόμαστε. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας του παρόντος ελληνικού δημόσιου χρέους προβλέπουν μέχρι και το 2020 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9δις ευρώ ετησίως) από το 2016 και έσοδα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους πάνω από 20 δις ευρώ. Ο αχρείαστος νέος δανεισμός από τις αγορές επιδεινώνει τις παραπάνω ούτως ή άλλως ανεδαφικές προϋποθέσεις βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. (β) Υπονομεύει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές σε σχέση με το αναγκαίο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διότι παρέχει επιχείρημα ενάντια στην αναγκαιότητά του κουρέματος. Δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη συμπαιγνία της τρόικας, της Μέρκελ και των συμμάχων της, όχι μόνο δεν διστάζει να εξαπατήσει ακόμη μια φορά προεκλογικά τους πολίτες, αλλά, επιπλέον, το κάνει αυτό με τρόπο που υπονομεύει τις προσπάθειες μιας μελλοντικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σκληρά για τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η μοναδική σήμερα ρεαλιστική λύση εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για απόρριψη της λιτότητας χάριν μιας νέας πολιτικής που θα ρυθμίζει τα δημόσια χρέη με βιώσιμο τρόπο (μεγάλα κουρέματα της πραγματικής αξίας τους, ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος), θα αναδιανέμει εισοδήματα υπέρ της εργασίας, και θα διασφαλίζει τους πόρους για μη δανειακή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις επικείμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα με την ψήφο του να επιβάλλει μια τέτοια εναλλακτική πολιτική ανατρέποντας στην πράξη τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους. Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στις πόλεις της Ελλάδας, τελευταία την Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα δείχνουν ότι η προοπτικής αυτής της ανατροπής έρχεται ολοένα και πιο κοντά".