“Εκλογικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κερδίζει πάντα, αν υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτό που πιστεύουμε”. Αυτή ήταν η σιβυλλική απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου σε ερώτηση για το αν η χώρα αντέχει μια ακόμη πολιτική κρίση και αν έχει χρόνο για έναν άλλο εκλογικό κύκλο, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο της γνωστής δεξαμενής σκέψης CEPS με θέμα “Μετράει η Ευρώπη;” (Does Εurope Matter?).
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, σε συνέχεια της δήλωσής του ότι η απομάκρυνση του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετή, ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει πως το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει και δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία, αλλά θέλει να δει την Ελλάδα να πετυχαίνει, ενώ επιβεβαίωσε πως τα όσα δήλωσε στην Ελλάδα ισχύουν.
“Εκλογές πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να εμμένουμε στον αγώνα μας, τις αρχές μας και το δίκιο μας”, υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του CEPS, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πράγματι ήταν πρόβλημα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, και αυτό το έβλεπαν οι αγορές. Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου ήταν συστημικό πρόβλημα της ίδιας της Ευρωζώνης, το οποίο, όμως, η Ευρώπη δεν ήθελε να το αντιμετωπίσει. “Η έλλειψη συλλογικής απάντησης στην κρίση κάθε άλλο παρά δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΟκΓ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο φόβο εξόδου από την Ευρωζώνη που αντιμετώπισε η Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο ετών, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, η μείωση της κατανάλωσης και του ιδιωτικού δανεισμού, καθώς και η μείωση των επενδύσεων εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας.
“Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι η ΕΕ θα έπρεπε εξαρχής να έχει παρέμβει προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να διασφαλίσει μια ομαλότερη πορεία ανάκαμψης της χώρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν μεν απαραίτητη, υπογράμμισε, αλλά η αύξηση των φόρων με παράλληλη διατήρηση ενός άδικου και αδιαφανούς φορολογικού συστήματος, δεν αποτελεί ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.