«Δεν επιθυμούμε τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε συνέντευξη με τίτλο «Με ιδρώτα και αίμα» υπογραμμίζοντας: «Βασικός μας στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο ερώτημα για το αν πραγματικά πιστεύει ότι ΕΕ και γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη, γι αυτό μια λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ηγετική δύναμη της ΕΕ ή μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τις άλλες χώρες σε υπερχρεωμένες αποικίες διότι αυτό θα ήταν ηγεμονία σε γυάλινα πόδια».
Ως προς τα σχέδιά του για την ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Το 1953 πραγματοποιήθηκε διεθνής σύνοδος για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει τώρα έτσι ώστε η Ευρώπη να αποτινάξει από πάνω της το βάρος των χρεών. Η μισή Ευρώπη χρωστά στην άλλη μισή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με πλεονάσματα που πέτυχε η κοινωνία με ιδρώτα και αίμα. Προτείνω τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών και ένα μορατόριο για την αποπληρωμή των χρεών. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που προβλέπει μόνο οικονομική βοήθεια για να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν αυξάνει ταυτόχρονα τα χρέη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα και το ζήτημα για την επιστροφή του κατοχικού δανείου ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Αν εμείς δεν επιστρέφαμε τα χρέη μας τότε θα ήμασταν κακοί οφειλέτες. Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τα γερμανικά χρέη που παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα ευρώ θα είχε ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα».
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «νιου ντιλ» για να βγει από την κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Χωρίς ένα ευρωπαϊκό νιου ντιλ, μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης των επενδύσεων για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας» η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει, εκτιμά ο αρχηγός του μεγαλύτερου ελληνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτος Έλληνας που διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής, θεωρεί την υποψηφιότητά του «συμβολική και τιμητική» για το κόμμα του και για την Ελλάδα, για την οποία λέει πως είναι θύμα «μιας ανθρωπιστικής κρίσης μετά την εφαρμογή άδικων πολιτικών λιτότητας».
«Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, δεν πρέπει να επαναληφθεί» αλλού, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απάντηση σήμερα στην κοινωνική διάλυση και τα κινήματα μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη είναι η κατάργηση των πολιτικών της λιτότητας».
Πρόκειται για έναν λόγο που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι πολιτικές της λιτότητας «προκάλεσαν τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τα συμφέροντα της οποίας δεν αντιπροσωπεύονται πλέον από τα δύο παραδοσιακά κόμματα» (τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ) και «ο ΣΥΡΙΖΑ χρησίμευσε ως ψήφος σωτηρίας» αναλύει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος «να πάρει τα ηνία της εξουσίας, καθώς το κόμμα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια».
Ενώ ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, τα οποία τάσσονται έντονα εναντίον του ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σαν φόβητρο από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός:
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» λέει και προσθέτει: «Εγώ και το κόμμα μου δεν πιστεύουμε πως η διάλυση του ευρώ ή η έξοδος μιας χώρας (από το σύστημα) θα ήταν μία θετική εξέλιξη». Πιστεύει μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν «μια καταστροφή» για το ευρώ.
Εντούτοις αυτός ο πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου δεν αρνείται την πολύ αριστερή στράτευσή του, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση στην κρίση περνάει από «την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και μια διαφορετική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης».
Επιδιώκει έτσι «μια συμμαχία των χωρών του Νότου και της περιφέρειας έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του κεφαλαίου, των αγορών, όλου αυτού το οποίο αντιπροσωπεύει η (Άγγελα) Μέρκελ» η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Θέλουμε να καταστρέψουμε το "μνημόνιο" που άλλαξε δραματικά τη ζωή των Ελλήνων, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να πολεμήσουμε εναντίον της διαφθοράς και της σπατάλης» τονίζει. Χωρίς ωστόσο, προσθέτει, να γίνουν περικοπές «στις απαραίτητες δημόσιες δαπάνες» για την υγεία, την κοινωνική προστασία και την παιδεία.