Σουηδικές μίζες 13 εκατομμύριων ευρώ στα εξοπλιστικά

Το 1999, η σουηδική εταιρεία Ericsson, πάροχος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, πλήρωσε 116 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (13 εκατομμύρια ευρώ) σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο, χρήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν Έλληνες αξιωματούχοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπογραφή μιας συμφωνίας με την εταιρεία.

Σύμφωνα με συνέντευξη του πρώην εργαζόμενου στην Ericsson Λις-Όλοφ Νένζελ στο σουηδικό ραδιόφωνο, τα χρήματα της Ericsson έλαβαν "πολιτικοί, στρατηγοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι".

Η ελληνική παραγγελία αφορούσε στο σουηδικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (540 εκατομμύρια ευρώ). Αργότερα, η Ericsson πούλησε τη διεύθυνσή της, που ειδικευόταν στα αμυντικά συστήματα, στη σουηδική εταιρεία Saab.

Ο Αλφ Γιόχανσον, επικεφαλής εισαγγελέας της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας Κατά της Διαφθοράς, δήλωσε ότι ερευνά την υπόθεση και έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η έρευνα αφορά σε πιθανά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2004, καθώς όσες αξιόποινες πράξεις πιθανόν τελέστηκαν προηγουμένως έχουν παραγραφεί.

Ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 ως το 2002, έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 11 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα από ξένες εταιρείες, Μάλιστα, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, είχε αναφέρει την Ericsson σε σχέση με τις δωροδοκίες αυτές.

Η απάντηση της Ericsson

Η σουηδική εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έδωσε χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

"Γνωρίζουμε ότι έγινε μια πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα μετά από αυτό. Πραγματικά, ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά σε δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούσαμε αντιπροσώπους, όμως δεν το κάνουμε πλέον γιατί είναι ένα σύστημα αδιαφανές", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.