Βουλή : “Ναι” με εκπλήξεις στο πολυνομοσχέδιο

Δεν απέφυγε τελικά τις “διαρροές” η κυβέρνηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς μπορεί και τα τρία άρθρα του να εγκρίθηκαν τελικά από την πλειοψηφία των βουλευτών, όμως κατά την ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1 και 2 οι Γιώργος Παπανδρέου, Νικήτας Κακλαμάνης και Απόστολος Κακλαμάνης έκαναν την... έκπληξη.

Ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο πρώτος που διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος, ψηφίζοντας “παρών” στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις διατάξεις που προκύπτουν από την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ, αλλά και τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο, υπερψήφισε το άρθρο 2. Μάλιστα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε τη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Διαβάστε: Ο Σαμαράς διέγραψε το Νικήτα για το "παρών"

Την αντίστροφη πορεία ακολούθησε λίγο αργότερα ο Απόστολος Κακλαμάνης, που υπερψήφισε το άρθρο 1, αλλά ψήφισε “παρών” στο άρθρο 2, που αφορά  στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε: Ανταρσία... Κακλαμάνηδων στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Η πιο ηχηρή διαρροή, ωστόσο, ήταν το “όχι” του Γιώργου Παπανδρέου στο άρθρο 2, αν και ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατούσε κατά την ψηφοφορία.

Διαβάστε: Όχι από Γιώργο Παπανδρέου στο άρθρο 2 για τις τράπεζες

Αντίθετα, οι “αντάρτες του γάλακτος”, όπως ο Μιχάλης Κασσής, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Γιώργος Βλάχος, υπερψήφισαν τελικά και τα δύο άρθρα, και έτσι το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 152 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 1 "παρών, ενώ το άρθρο 2 με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 1 "παρών".

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), που απουσίαζαν στο εξωτερικό, αλλά δε βρίσκονταν σε αποστολή της Βουλής, κι έτσι η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε, ενώ απόντες ήταν και δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Αποστόλου, οι οποίοι φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος, κι έτσι η απουσία τους ενδεχομένως να αποτελεί ένα ισχυρό εσωκομματικό μήνυμα.

Κατόπιν όλων αυτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συζήτησης για την ψήφο δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα.

 
Ν. Κακλαμάνης: Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς

"Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δε συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας", δήλωσε ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τη διαγραφή από την ΝΔ επειδή ψήφισε "παρών" για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.

Διαβάστε: Κακλαμάνης: Δε νομοθετώ με εντολή της τρόικας

Σαμαράς: Προχωράμε με μεγάλη δύναμη

“Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα τα παιδιά και για τον ελληνικό λαό, και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε”, δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Διαβάστε: "Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο"

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικότητας

Για παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε και ο υπουργός οικονομικών χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δε χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού