Ψηφίζουν τα μεσάνυχτα στη σκιά των προτάσεων δυσπιστίας

Απροσδόκητη τροπή πήρε η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, μετά τη διπλή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα καθυστερούσε την εκταμίευση της δόσης και θα ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις για αυτή, μετά το Eurogroup της Αθήνας, μεθαύριο, Τρίτη.

Η συζήτηση διεκόπη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σήκωσε το γάντι, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, μετά από συζητήσεις και συσκέψεις με το νομικό τμήμα του κοινοβουλίου, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να λάβει χώρα τέτοια συζήτηση, αφού είχε προηγηθεί προ εξαμήνου αντίστοιχη κατά της κυβέρνησης και ο κύριος Στουρνάρας αποτελεί μέρος αυτής.

Στη συνέχεια, ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε νέα πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, πρόταση, που όμως δεν μπορεί να κατατεθεί σήμερα, αφού βάσει του Κανονισμού της Βουλής αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή Δευτέρα ή Παρασκευή. Αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε πως η πρόταση δυσπιστίας θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα.

Το αλαλούμ ξεκίνησε το μεσημέρι, όταν από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα, με την προεδρεύουσα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να διακόπτει προσωρινά τη συνεδρίαση και τον Δημήτρη Σταμάτη να αποδέχεται κατ' αρχήν το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι, από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώθηκε η ένσταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο, λιγότερο από έξι μήνες πριν, και άρα αυτή δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, μία εκτίμηση που αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που απεφάνθη ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, όπως και έγινε.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του κόμματος να καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής και να αποχωρούν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όμως κατόπιν ανακοίνωσαν πως θα επιστρέψουν για να τοποθετηθούν αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός Βουλής και συναντήθηκαν με συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: "Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε. Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού".