Μπλόκο Τσίπρα στο πολυνομοσχέδιο με πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατέθεσε στο τέλος της τοποθέτησής του για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν είναι μόνο αυτουργός του εγκλήματος που συντελείται κατά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ανθρώπινης καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν για τις υπογραφές τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 142, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο διακόπηκε προσωρινά το μεσημέρι.

Αντιδρώντας στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησής της άμεσα, γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Πάντως, στην αίθουσα της Ολομέλειας εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι "όμοιες" προτάσεις μομφής δεν μπορούν να κατατίθενται πριν τη συμπλήρωση έξι μηνών μεταξύ τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο, πριν από τέσσερις μήνες, δηλαδή.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 17:45, με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ως απαράδεκτο, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντέκρουσε πλήρως τα όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, και διερωτήθηκε "πόσες φωνές έχει αυτή η κυβέρνηση;".

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πως αν απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και νέα πρόταση δυσπιστίας, αυτή τη φορά κατά του προεδρείου της Βουλής.

Τη διακοπή της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο και την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αντίθετα ο Φώτης Κουβέλης δεν υποστήριξε την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα για την "απειλή" του περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του προεδρείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Τι νομίζετε, ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής; Νομίζετε ότι θα με εκβιάσετε;".

Κατόπιν, διευκρίνισε ότι, μετά από συζητήσεις που είχε για το θέμα αυτό με νομικούς, απεφάνθη πως η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν αφορούσε σε προσωπικό παράπτωμα ενός υπουργού ή σε κάποια ενέργεια που δεν υπαγορεύθηκε από την κυβερνητική πολιτική, όμως από τη στιγμή που δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και υπάρχει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, τότε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά του προεδρείου της Βουλής, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ λίγο αργότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου δεν έγινε αποδεκτή, καθώς αυτή σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θα πρέπει να κατατεθεί σε μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν στην αίθουσα, για να τοποθετηθούν αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε και πάλι λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.