“Το αίτημά μας σήμερα είναι ένα: Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία, που αποφεύγουν να υπογράψουν οι πάντα νομότυποι Γερμανοί, γιατί μόνο τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα”, τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη συγγνώμη που ζήτησε πρόσφατα ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόαχιμ Γκάουκ, για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος συγγνώμη, αν δεν θέλει να αναλάβει τις συνέπειες και να πάρει αποφάσεις”, είπε στο μήνυμά του ο Κριστόφ Σμικ-Γκουστάβους, καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος τεκμηρίωσε και ανέδειξε το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες της Ηπείρου, σημειώνοντας πως χωρίς πίεση από την Ελλάδα στο θέμα των διεκδικήσεων η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.
Ο Μανώλης Γλέζος ανέλυσε τις κατηγορίες οφειλών της Γερμανίας και προς το ελληνικό Δημόσιο (ζημιές στην ελληνική οικονομία, κατοχικό δάνειο, ληστεία σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης) και προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως το ύψος των οφειλών σχετικά με τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι ορισμένο από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946.
“Είναι τρομερή η προσπάθεια νοθείας των ποσών που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα”, σημείωσε ο κ. Γλέζος. ”Η Γερμανία έχει πληρώσει όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πριν τρεις μήνες αποφάσισε να συνταξιοδοτήσει τα θύματα εβραϊκής καταγωγής που βρίσκονται στο Ισραήλ. Μας εκδικείται η Γερμανία; Γιατί;”.
“Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι μια συγγνώμη όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες πράξεις; Πώς αναγνωρίζεις το ηθικό χρέος όταν δεν συνεχίζεις στην έμπρακτη αποζημίωση;”, αναρωτήθηκε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας στους Λιγκιάδες, χαρακτηρίζοντας τη συγγνώμη του Γερμανού προέδρου ως μια σχεδιασμένη προσπάθεια κατευνασμού του ελληνικού λαού. “Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν βρούμε δικαιοσύνη”, είπε.
«Δεκαοχτώ χρόνια πριν οι Γερμανοί μιλούσαν για συμπάθεια, τώρα μιλάνε για συγγνώμη”, τόνισε η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, κάνοντας μία αναδρομή στο χρονικό της δικαστικής απόφασης του Διστόμου και στην άρνηση των υπουργών Δικαιοσύνης από το 2000 να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση.