Η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να επετεύχθη τελικά την Τρίτη, μετά από μήνες πυρετωδών διαπραγματεύσεων, όμως οι συμπληγάδες δεν τελειώνουν εδώ για την κυβέρνηση, που θα πρέπει να περάσει το κείμενο της συμφωνίας από τη Βουλή. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις εντός της συγκυβέρνησης.
Ο πρώτος “πονοκέφαλος” της κυβέρνησης ακούει στο όνομα Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος ως και στις 11 μέρες, έχοντας άλλωστε εκφραστεί επανειλημμένα κατά της σύστασης αυτής του ΟΟΣΑ με δημόσιες τοποθετήσεις του. Πλέον, δε θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο παραίτησής του και κατόπιν καταψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ίσως μάλιστα ανακοινώσει κάτι τέτοιο στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο.
Διαβάστε: Απειλεί με παραίτηση ο Χαρακόπουλος για το γάλα
Ένα ακόμα πρόβλημα για την κυβέρνηση φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήδη από την Τρίτη, μέσω συνεργατών του, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει το κείμενο της συμφωνίας στη Βουλή, και σήμερα επιβεβαίωσε τη στάση του αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, αν τελικά ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να μην ψηφίσει τη συμφωνία με την τρόικα, ενδέχεται να συμπαρασύρει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτόν, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή.
Διαβάστε: Παπανδρέου σε Στουρνάρα: Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω τη συμφωνία
Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς αντιρρήσεις έχει εκφράσει και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης για το γάλα, όπως και ο Νικήτας Κακλαμάνης για την ενιαία τιμή βιβλίων.
Μπροστά σε μία ακόμα δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη, η αρχική σκέψη στην κυβέρνηση ήταν να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας σε ένα νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο, ώστε να ασκηθεί πίεση στους διαφωνούντες να συναινέσουν, όμως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το μεσημέρι προκρίνεται η κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου για το ζήτημα των τραπεζών.
Πάντως, ακόμα και στο σενάριο του ενός άρθρου, το νομοσχέδιο δε θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Ήδη, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη περίληψη του συνόλου των διατάξεων σε ένα άρθρο συνιστά εκβιασμό.
Διαβάστε: Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στη Βουλή