Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις χθεσινές εξελίξεις και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ως πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση τη συμφωνία με την τρόικα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ικανοποιημένοι από την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3 δισ. ευρώ, και σε αυτό το πλαίσιο Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντώνται στις 13.00 σήμερα προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμφωνία.
Βεβαίως έχουν μπροστά τους μια νέα κοινοβουλευτική μάχη, ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας.
Το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιραστεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2,9 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με τη χθεσινή συμφωνία, ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσοδεν θα διατεθεί το 70% των χρημάτων όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
«Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός από το υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα 2,9 δισ. του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθούν ως εξής: από ένα δισ. για την κάλυψη του χρέους και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, 500 εκατ. για εισοδηματικές ενισχύσεις, 350 εκατ. για την κάλυψη κενών των Ταμείων, ενώ ποσό περί τα 20 εκατ. θα δοθεί στις υπηρεσίες στέγασης και σίτισης αστέγων.
Πάντως για την κυβέρνηση τα δύσκολα είναι μπροστά και περνάνε από τη Βουλή. Ηδη στις αντιρρήσεις του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για το φρέσκο γάλα των 11 ημερών, προστέθηκαν αυτές του Κ. Καραγκούνη για το ίδιο θέμα, του Νικ. Κακλαμάνη για την ενιαία τιμή βιβλίων, αλλά και η θέση του Γ. Βλάχου ότι ενδεχόμενη περίληψη του συνόλου των διατάξεων σε ένα άρθρο συνιστά εκβιασμό.
Πάντως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται έτοιμοι να φέρουν το σύνολο της συμφωνίας ως ένα και μόνον άρθρο στη Βουλή.