«Συνειδητή και ώριμη ψήφο για την μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί η Αθήνα» ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
«Συνειδητή και ώριμη ψήφο για την μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί η Αθήνα» ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια παράταξη με κινηματική δράση και προγραμματική επάρκεια, η οποία «έχει δώσει μάχες για την πόλη. Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία στην γειτονιά» και τόνισε ότι «η Αθήνα έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή».
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη «η κάλπη για την Αθήνα θα στείλει πολιτικό μήνυμα. Μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας, ανατροπής και δημιουργίας», αλλά, παράλληλα, «θα δώσει και εντολή να μπει μπροστά ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη. Ένα σχέδιο για την Πρωτεύουσα και τις γειτονιές της». Για τον σημερινό δήμαρχο, σημείωσε ότι ο κ. Καμίνης απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν «γιατί επέλεξε να είναι ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου». Αναφερόμενος στη μείωση των δαπανών του δήμου επί δημαρχίας Καμίνη (την οποία ο νυν δήμαρχος θεωρεί το μεγάλο επίτευγμα της θητείας του), σημείωσε ότι «είναι ένα νοικοκύρεμα στο κενό». Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον κ. Καμίνη, τον κατηγόρησε πως «δεν πάψατε να εξυπηρετείτε συμφέροντα ισχυρών ιδιωτών. Από το σχεδιαζόμενο Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι την εκχώρηση του Εθνικού Κήπου. Από το real estate ιδιωτών με λεφτά του ΕΣΠΑ, μέχρι φωτογραφικές ρυθμίσεις για μεγαλομαγαζάτορες» και ότι «αντί να είστε ο βασικός σύμμαχος των πολιτών απέναντι σε κάθε κεντρική εξουσία, επιλέξατε να είστε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και της πολιτικής της ενάντια στους πολίτες. Κάνατε ότι και οι προκάτοχοί σας. Γίνατε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη»
Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως άλλοι δύο υποψήφιοι, ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης έρχονται από τον χώρο του μνημόνιο, καθώς προέρχονται κι αυτοί από τον χώρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί όλοι γνωρίζουν, ότι αυτοί ψήφιζαν στην Βουλή, όσα εφάρμοζε ο κ. Καμίνης στον Δήμο. Σήμερα, πετάνε την ευθύνη από πάνω τους, και έρχονται να ζητήσουν την ψήφο των Αθηναίων».
Η εναλλακτική πρόταση που καταθέτει η «Ανοιχτή Πόλη» έχει διαρθρωθεί, όπως επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, σε πέντε άξονες:
α) Η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης. Όπως σημείωσε «δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο», για να προσθέσει ότι «το σύνθημά μας είναι ¨κανείς μόνος του στην κρίση¨. Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο». Μεταξύ άλλων μίλησε για ενίσχυση του δικτύου των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και για ίδρυση πέντε νέων ιδιόκτητων Παιδικών Σταθμών, δημιουργία πραγματικού δικτύου δημοτικών ιατρείων, ενίσχυση των δομών για τους αστέγους, συνεργατικά παντοπωλεία, φαγητό για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, για τα παιδιά στα σχολεία που το έχουν ανάγκη και για τους άπορους. Επίσης, παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους/άτομα με αναπηρία (πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»), αναβάθμιση σε ό,τι αφορά τις «λέσχες φιλίας», δομές στήριξης γυναικών (Ελληνίδες και μετανάστριες που βρίσκονται σε συνθήκες ανάγκης), εμπέδωση της αλληλεγγύης και της συμβίωσης μεταξύ όλων των κατοίκων αυτής της πόλης, απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα - δίπλα με τα ελληνόπουλα.
β) Η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές. Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα», αλλά «είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας», για να συμπληρώσει «είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους αποκλειστικά σε «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τις γειτονιές στην τύχη τους».
Η πρόταση περιλαμβάνει σχέδιο για πέντε μεγάλες αναπλάσεις (το οποίο συμβαδίζει με ένα πρόγραμμα μικρών και απλών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας):
Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (με υλοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου περίπου 1.500 στρεμμάτων).
Στον Βοτανικό (με προσεκτική ανάπλαση της ευρύτερης πολεοδομικής ενότητας του Ελαιώνα με κριτήρια παραγωγικά, οικολογικά και κοινωνικά)
Στην περιοχή των Αμπελοκήπων (με ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, από τα Κουντουριώτικα, και καταλήγει πίσω από το νοσοκομείο «Ελπίς»). Ως προς αυτό τόνισε ότι «η μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα περάσει», καθώς, όπως είπε, αποτελούν μνημεία της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης που μπορούν να αξιοποιηθούν ως Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, ως χώροι κοινωνικής κατοικίας αλλά και ως ξενώνας για τις οικογένειες των ασθενών στον «'Αγιο Σάββα».
Στην περιοχή της Ριζούπολης (για τη δημιουργία φυσικού και θεματικού πάρκου με αξιοποίηση του κληροδοτήματος Προμπονά).
Στην Ακαδημία Πλάτωνος (με την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει όλη την περιοχή, στο πλαίσιο της προστασίας και επιμέρους μεγάλων χώρων όπως οι Λαχανόκηποι και το οικόπεδο Μουζάκη και Λαναρά)
Επιπλέον, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε ότι αποτελούν «προτεραιότητά μας η βελτίωση βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός», αλλά και ο έλεγχος των αυθαιρεσιών (στάθμευση στα πεζοδρόμια, επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες). Σχετικά με το δεύτερο, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αποδυνάμωσε τις ελεγκτικές δυνατότητες της δημοτικής αρχής και τόνισε ότι «χρειάζεται η ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας».
Σχετικά με τις μεταφορές στην Αθήνα, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την εφαρμογή σχεδίου του ΕΜΠ για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και παράλληλα τη βιώσιμη κινητικότητα (για τον πεζό, για το ποδήλατο, για την διευκόλυνση και προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς).
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η «Ανοιχτή Πόλη» θα υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αντιταχθεί σε σχέδια που παραχωρούν την δραστηριότητα σε ιδιώτες.
γ) Πολιτισμός και καλλιτεχνική δημιουργία. Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη «ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των γειτονιών όσο και του κέντρου της πόλης».
δ) Οικονομική ζωή (εμπόριο, τουρισμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί). Ως προς αυτά, η «Ανοιχτή Πόλη» προτείνει:
Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, (ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο).
Δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο και κίνητρα για άνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Να σταματήσει η κατασκευή πολυκαταστημάτων - τύπου Mall - τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές. «Όχι γιατί είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη, Αλλά επειδή θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία και δεν θα αφήνει πίσω της συντρίμμια και λουκέτα».
Διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας. «'Αλλωστε είναι αυτονόητο ότι αυτό που λείπει στους καταναλωτές, δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί μόνο τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους λειτουργίας, αλλά όχι τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα».
Για το παραεμπόριο, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι πρέπει να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων και στις μεγάλες αποθήκες του κέντρου, και ότι «αν δεν χτυπηθεί το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, τα σεντόνια θα είναι απλωμένα στα πεζοδρόμια, όσες επιχειρήσεις σκούπα κι αν γίνουν για τα μάτια του κόσμου». Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε την πρόταση του κ. Καμίνη το 2010, για δημιουργία υπαίθριων πολυεθνικών αγορών όπου οι μετανάστες θα μπορούν να πωλούν νόμιμα προϊόντα από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να μην καταφεύγουν στην παραβατικότητα, αλλά και να μην υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο».
Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η Αθήνα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί από ενδιάμεσο σταθμό σε τουριστικό προορισμό, που κάποιος θα μπορεί να μείνει μέρες και να μπορεί να εμπλακεί σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (στη βάση ολοκληρωμένου σχεδίου για την πόλη, που θα υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού κέντρου) καθώς και να αναπτυχτεί ο συνεδριακός τουρισμός.
Εξάλλου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της χωροθέτησης μίας περιοχής βιοτεχνικής δραστηριότητας, όπου θα δημιουργούνται οι απαραίτητες συνέργειες μεταξύ των βιοτεχνιών, και όπως είπε «γι' αυτό το λόγο θα προσφερθούν κίνητρα αντίστοιχα με αυτά που θα δοθούν στον εμπορικό κόσμο».
ε) Δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων. Ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός, ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου (αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων (προκειμένου να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ρόλων).
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι «για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη. Η αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν νοείται η αστυνόμευση να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη βιτρίνα της πόλης για το ¨φαίνεσθαι¨ και την ίδια στιγμή, το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές να απλώνεται ανενόχλητο. Η αστυνόμευση στις γειτονιές, από αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν τη γειτονιά είναι απαραίτητη. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ικανή συνθήκη για να έρθει η ειρήνη στην πόλη, είναι να αναστρέψουμε την εγκατάλειψη των γειτονιών. Η παρέμβαση του Δήμου στις υποβαθμισμένες γειτονιές θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεννόηση με τους κατοίκους, που ζουν σ' αυτές. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, τα αναγκαία έργα αστικών αναπλάσεων μικρής κλίμακας και τον ηλεκτροφωτισμό. Όλα τα μέσα που διαθέτουμε δηλαδή για αποκτήσει η γειτονιά ζωή και να εξαφανίσουμε τις ¨σκοτεινές γωνίες¨».