Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η υπόθεση του Βατοπεδίου, με το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου να συζητά κεκλεισμένων των θυρών την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος που είχε εκδοθεί, η οποία ασκήθηκε μετά από αίτημα του ηγούμενου Εφραίμ.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Μποροδημος, βλέπει αντιφάσεις, ελλείψεις, λογικά σφάλματα και απουσία στοιχειοθέτησης ή επαρκούς αιτιολογίας, στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου 14 άτομα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της).
Ο αντιεισαγγελέας θεωρεί πώς υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων. Στην αναίρεση που άσκησε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι το βούλευμα δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογίας ενώ του αποδίδει και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο εισαγγελικής λειτουργός εκτιμά πως είναι προβληματική η παραπομπή της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, κυρίως από το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, ενώ διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.
Ειδική αναφορά κάνει δε στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας που αποδίδεται στους μοναχούς καθώς θεωρεί πώς δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία αφού, όπως λέει, δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα εκδώσει προσεχώς την απόφασή του.
Πάντως, με το παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάχτηκε ο τέως διευθυντής του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, καθώς κρίθηκε πώς δεν υπήρξε «πολιτική γραμμή για την υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου».