“Μακρά νύχτα” στις διαπραγματεύσεις Στουρνάρα-τρόικας

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών που συναντώνται και πάλι με τον Γ. Στουρνάρα, μετά το χθεσινοβραδινό ραντεβού. 

 Στη συγκεκριμένη συνάντηση μετέχει από την αρχή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ στις 7μιση το απόγευμα έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη συνάντηση μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Υψηλόβαθμα στελέχη των τριών υπουργείων εκτιμούν ότι "υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα" και πρόσθεσαν ότι "θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο".

Δύσκολα θα κλείσουν την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ανέφερε στο "Βήμα" αξιωματούχος των Βρυξελλών. Το πιθανότερο, εκτίμησε, είναι να τελειώσουν τη Δευτέρα. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα μείνουν και αύριο, Δευτέρα, στην Αθήνα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Στουρνάρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Έως αυτή την ώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. 

Για τον συγκεκριμένο λόγο, προηγήθηκε, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, "η νύκτα θα είναι μακρά" ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο ενώ κορυφαίο στέλεχος  του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως αύριο το βράδυ. 

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ερωτηθείς για το εάν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε "ζητάνε διάφορα".  

Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προκύπτουν τα εξής:

 - Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.

 - Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.

 - Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.