Ειδικό καθεστώς, ακόμη και προσωρινή αποφυλάκιση, θα απολαμβάνουν οι κρατούμενοι που με τις πληροφορίες τους βοηθούν “στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, την πρόληψη διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας ή την ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας”, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Με το σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις” ορίζεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ως το αρμόδιο να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι ώστε να διατάξει “την προσωρινή αναστολή της ποινικής δίωξης και την για ορισμένο χρόνο προσωρινή απόλυση του κρατούμενου από τη φυλακή, προκειμένου να επαληθευθούν οι πληροφορίες”.
Για την προστασία του μάρτυρα-κρατούμενου θα τηρείται απόλυτη μυστικότητα. Θα συντάσσεται έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα, η οποία θα αποστέλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών όπου τηρείται σε ειδικό αρχείο της Εισαγγελίας. Εκεί, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, θα “αποστέλλεται και θα τηρείται έκθεση της αρμόδιας αρχής, η οποία προέβη με βάση τις ανωτέρω πληροφορίες στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, την πρόληψη τρομοκρατικής πράξης ή στη σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας”. Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες θα ενημερώνονται μόνο τα μέλη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ή δικαστηρίου, τα οποία εξετάζουν και αυτεπαγγέλτως τη χορήγηση ή μη των προβλεπόμενων ευεργετημάτων.
Στην περίπτωση, πάντως, που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε ο κρατούμενος επιστρέφει και πάλι στη φυλακή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο - σκούπα προβλέπεται ότι ο κατάδικος που εκτίει ισόβια για τρομοκρατία και ανθρωποκτονία δεν μπορεί να αποφυλακιστεί αν δεν εκτίσει είκοσι έτη. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για κρατούμενους που η ποινή τους δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη. Θα αποφυλακίζονται με όρους εφόσον έχουν εκτίσει το ½ της ποινής τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μεταξύ άλλων όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα όπως τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση κ.α.
Τέλος, όπως ορίζει το εν λόγω νομοσχέδιο, η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία για αδικήματα όπως κλοπή, πλαστογραφία, ψευδορκία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, ναρκωτικά κ.α. επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή “των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Η αμετάκλητη καταδίκη δε αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων αυτών”.