Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε δεκατέσσερα άρθρα και πέντε τροπολογίες, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις.
Με σημερινή νομοτεχνική αλλαγή και κατόπιν πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόρισε τις προϋποθέσεις απόλυσης εργαζομένου που προσλήφθηκε στο Δημόσιο κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη πρόσληψη “με υπαιτιότητα του συμβασιούχου” και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση “αορίστου χρόνου” έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου.
Από την άλλη, κατόπιν της διαφωνίας και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας φορέας επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, αφού υπάρξει νέα αξιολόγησή του εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε δεκτή, επίσης, την τροπολογία της Κατερίνας Παπακώστα (ΝΔ), για εξαίρεση των εγκύων γυναικών (και όσων βρίσκονται σε λοχεία, μέχρι 18 μήνες μετά τον τοκετό) από την απόλυση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εργαζομένους αορίστου χρόνου των καταργούμενων οργανισμών, ενώ εμφανίστηκε θετικός και σε πρότασή της για αναδρομική εξαίρεση των εγκύων και των γυναικών σε λοχεία από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, για όσες γυναίκες υπήχθησαν σ' αυτό βάσει του σχετικού νόμου του 2013.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία επιτρέπονται κατά την προεκλογική περίοδο που ακολουθεί, οι απολύσεις ή οι τακτοποιήσεις υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από το 2013. Ο κ. Κακλαμάνης είχε επίσης χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη και φωτογραφική» συγκεκριμένη διάταξη τροπολογίας με την οποία μετατάσσονται μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ σε προσωποπαγείς θέσεις άλλων ΟΤΑ, με χρονοδιάγραμμα 5 ημερών από πλευράς ΑΣΕΠ. Κατά τη σχετική ψηφοφορία, πάντως, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε “παρών”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε την κατάργηση οκτώ από τους 23 φορείς, με μόνη απόκλιση εκείνη του βουλευτή της, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.