Όταν στις 31 Ιουλίου του 2003 ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπέγραφε την πρόταση νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης “Ο Γέρος του Μοριά”, προφανώς δε φανταζόταν ότι το ίδρυμα αυτό θα αποδεικνυόταν τόσο σημαντικό, ώστε η κατάργησή του να ξεσηκώσει αντιδράσεις, 11 χρόνια αργότερα !
Για την κατάργηση του φορέα, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είχαν έντονη αντιπαράθεση σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο βουλευτής και τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο κ. Μητρόπουλος επιτέθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολιάζοντας ειδικά για το ίδρυμα, που φέρει το όνομα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη : “Μας απελευθέρωσε, τον φυλακίσαμε αγνώμονες, θα τον ξεχάσουμε κιόλας;”.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την αναφορά αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και σχολίασε: “Πιστεύετε πραγματικά ότι για να μείνει ζωντανή η μνήμη του Θ. Κολοκοτρώνη χρειαζόμαστε ένα νομικό πρόσωπο; Να φτιάξουμε λοιπόν και ένα για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, για τον Αθανάσιο Διάκο, για το Γιώργο Καραϊσκάκη και δεν ξέρω και εγώ για ποιον άλλο. Μα μπορεί να λέγεται αυτό το πράγμα σοβαρά;”.
Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο ίδρυμα; Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2003, από το θερινό τμήμα της Βουλής, και εμπνευστής του οποίου ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, σκοπός του Εθνικού Ιδρύματος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης “Ο Γέρος του Μοριά” είναι η “έρευνα και μελέτη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων και ειδικότερα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και του έργου και της ζωής του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ”.
Πρόκειται για ίδρυμα που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό της εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού, ενώ ως έδρα του ορίζεται η Τρίπολη.