Στο όριο κινείται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τον Αντώνη Σαμαρά να σηκώνει το γάντι και να ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι η τρόικα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε καμία περίπτωση, εκτιμώντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα κάνουν πίσω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν, η όποια διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μην αφορά για παράδειγμα μόνο τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αλλά τελικά η τρόικα θα αποφασίσει αν θα μοιραστεί και πως.
Η τρόικα επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.
Το απόγευμα της Τετάρτης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου πέρσι!
Με τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, αύριο νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες άρχισαν στις 22 Σεπτεμβρίου πέρυσι.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ενώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.
Όμως, από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως, πχ για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.
Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο- και ει δυνατόν έως την Κυριακή- υπό την πίεση που ασκούν τα μέλη του Eurogroup και ειδικά ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ' αόριστον στην Αθήνα».
Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης) η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.