Άδωνις: Κατεξοχήν υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας το 25ευρω

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση και βάσει του Μνημονίου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς σήμερα στη Βουλή να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη για το “χαράτσι” των 5 ευρώ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για νέο μέτρο, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι παρασύρθηκαν και τα κόμματα από την έκταση που πήρε το ζήτημα στα ΜΜΕ, με συνέπεια να δέχεται σήμερα βέλη ένθεν κακείθεν.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων είναι ένα θέμα υπαρκτό, καθώς η οικονομική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό τους σε 2 έως 3 εκατομμύρια. “Είναι μνημονιακή μας υποχρέωση να πούμε το πώς θα παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους. Και η Task Force εργάζεται γι΄ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ελέγχει γι΄ αυτό. Είναι, συνεπώς, κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στην κάλυψη των υπηρεσιών υγείας αυτών των ανθρώπων γιατί και το κράτος αναγνωρίζει ότι έχει ευθύνη γι΄ αυτούς”, είπε ο υπουργός, παρατηρώντας ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς ανασφάλιστους κατέβαλαν κανονικά εισφορές πριν την κρίση.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται, υποστήριξε ότι όσοι ομνύουν στη δημόσια δωρεάν υγεία, εκείνο που κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια είναι να έχει η Ελλάδα το μεγαλύτερο χώρο της ιδιωτικής αγοράς υγείας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Η βασική ιδέα των μικρών συμμετοχών των πολιτών στο δημόσιο σύστημα είναι βασικό μέτρο για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών. Αν δεν πάρεις τέτοια μέτρα, το μόνο που καταφέρνεις είναι δημόσιο σύστημα υγείας με εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες”, παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι “το 25ευρώ ήταν κατεξοχήν μέτρο υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας”.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη πως τα ασφαλιστικά ταμεία μόλις και μετά βίας μπορούν σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες για την υγεία των νυν ασφαλισμένων και άρα η χρηματοδότηση των μέτρων για τους ανασφάλιστους θα πρέπει να γίνει μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, “δηλαδή από τους φόρους”.