Σαμαράς για Ουκρανία: Η Ευρώπη να αποδείξει το ρόλο της

Την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ουκρανική κρίση, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, οι οποίες ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι την επιβολή κυρώσεων.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε η Ουκρανία να ορίζει η ίδια την τύχη της. Η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει από κοινού προκειμένου να είναι αποτελεσματική» δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται για να εξετάσουν τις πιθανές δράσεις κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της στρατιωτικής της δράσης στην Ουκρανία, εν μέσω πιέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν στις 14:30 τοπική (19:30 GMT) στη Νέα Υόρκη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας.