Στις 10:00 το πρωί πραγματοποιείται το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της συγκέντρωσης που έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη 3.500 απολύσεις έως το τέλος του 2013 και απομένουν 11.500 ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους γιατί σε σχέση με την κινητικότητα-διαθεσιμότητα των δημοτικών υπαλλήλων, η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας.
Η υπόθεση της διαθεσιμότητας στους δήμους φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται σε επαφή με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» της συνάντησης των εκπροσώπων της τριμερούς με την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Όχι μόνο γιατί λόγω των παλινωδιών των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών καθυστέρησε η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο Μάρτιο και ακόμη να μην έχουμε αριθμό «εθελοντών» για την κινητικότητα (η προθεσμία λήγει στις 6 Μαρτίου) αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο οι δηλώσεις να φτάσουν τις 3.600 που απαιτούνται.
Στην πραγματικότητα, μετά και το μποϊκοτάζ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο φόβος είναι ο αριθμός τους να είναι μερικές εκατοντάδες, με αποτέλεσμα, λόγω των επικείμενων εκλογών, το πρόγραμμα της (υποχρεωτικής πλέον) διαθεσιμότητας στους δήμους να πάει πίσω για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.
Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική πλευρά η υπόθεση διαθεσιμότητα στους δήμους δυσκολεύει και τη διαπραγμάτευση για τις 15.000 απολύσεις του 2013 και του 2014.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι 4.000 απολύσεις του 2013 έχουν «κλείσει» στο μεγαλύτερο τους μέρος (γίνεται λόγος για 3.500), περιλαμβάνοντας σε αυτό τον αριθμό και 2.500 (από 2.000 που έλεγε τον περασμένο Δεκέμβριο) από την ΕΡΤ αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου με την τρόικα έλεγε ότι αυτό θα γινόταν στην περίπτωση που είχαν οριστικοποιηθεί οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στο νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) ώστε να αφαιρεθούν από τις 2.700 απολύσεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Για το λόγο αυτό και, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, στη Βασιλίσσης Σοφίας έχουν ετοιμάσει εναλλακτική λίστα στην οποία περιλαμβάνονται 300 επίορκοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών, 700 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν το 2013 για λόγους υγείας, 1.500 έως 1.700 σχολικοί φύλακες, 150 έως 200 δημοτικοί αστυνομικοί, 220 από τους 23 Οργανισμούς που καταργούνται, έως και 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πάντως, η τρόικα ενόψει εκλογών δεν αναμένεται να πιέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως, δηλαδή, είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.
Ποιοι θα είναι οι 11.000 που θα απολυθούν
Παράλληλα, με δεδομένο το «μπλόκο» της τρόικας στην προσμέτρηση των απολύσεων συμβασιούχων που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, το μεγαλύτερο τμήμα (περίπου 7.000) από τις 11.000 απολύσεις του 2014 θα προέλθει από τους «διαθέσιμους» του 2013 και του 2014.
Πρόκειται για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εργαζόμενους στους δήμους, διοικητικούς των πανεπιστημίων, υπαλλήλους υπουργείων, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κλπ.
Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν και την αξιολόγηση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαδικασία η οποία αναμένεται να προσφέρει έως και 1.500 υπαλλήλους, ενώ, αν και δεν το λένε, συνυπολογίζουν και το 15% των υπαλλήλων του Δημοσίου που με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης που στηρίζεται στην έννοια της ποσόστωσης προορίζεται να αξιολογηθεί με το χαμηλότερο βαθμό 1 έως 6.
Το Μνημόνιο εκτός από απολύσεις προβλέπει και προσλήψεις η τρόικα θα εξετάσει και αυτόν το στόχο. Για το 2014 αναμένονται οι εξής προσλήψεις:
- 1.300 στις εφορίες.
- 1.280 σε διάφορα υπουργεία και ΟΤΑ.
- 800 στις ένοπλες δυνάμεις και 1.000 στο εμπορικό ναυτικό.
- 650 στην Υγεία.
- 450 σε ασφαλιστικά ταμεία.
- 220 στο Δικαιοσύνης και 100 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
- 150 στο Λιμενικό.
- 4.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αναμένουν διορισμό.