“Καυτό” 48ωρο μέχρι το Eurogroup

Με ένα λακωνικό email η τρόικα έκλεισε – τουλάχιστον σε δικό της επίπεδο – τη συζήτηση για τα εργασιακά τονίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε ότι θα μπορούσε γεγονός που προκαλεί νέα εμπλοκή στο εσωτερικό αφού η ΔΗΜΑΡ δεν υποχωρεί.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της περίπου ένα 48ωρο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και ανώτερο πολιτικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης.

Το “όχι” της τρόικας στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ ήταν ξεκάθαρο, όπως και στην απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να περνούν από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις, γεγονός που ανοίγει νέα μέτωπα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Φώτη Κουβέλη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι – σύμφωνα με πληροφορίες - ο Αντώνης Σαμαράς σήκωσε χθες βράδυ το τηλέφωνο και συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ όπου και τον ενημέρωσε ότι η τρόικα απέρριψε κάθε περαιτέρω αλλαγή στα εργασιακά.

Με e-mail το "όχι" της τρόικας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα έστειλε e-mail στο υπουργείο εργασίας με το οποίο κλείνει τη συζήτηση για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία”.

Η τρόικα απορρίπτει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και υποστηρίζει ότι η κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι απολύτως αρνητική στη διατήρηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχεται τις προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το πάγωμα των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015.

Την άρνηση της τρόικας ως προς τα θέματα-"αγκάθια" των εργασιακών, του επιδόματος γάμου και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, αποκάλυψε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κορυφαίων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: "Η τρόικα ήταν αρνητική ως προς τη διατήρηση του επιδόματος γάμου. Επίσης αρνητική ήταν η στάση της τρόικας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και στο να επικυρώνονται μία-μία οι αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων από το Κοινοβούλιο, ορθά κατά την άποψή μου, διότι θα είναι πολύ δύσκολο υπό αυτή τη διαδικασία να προσελκυθεί επιχειρηματίας και να επενδύσει".

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι και την Τετάρτη να πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση, μιας και, όπως δήλωσε, το θέμα των εργασιακών αποφασίστηκε να μη συζητηθεί στο αυριανό Euro Working Group.