Γιατί “ξεράθηκε” η Ελιά Βενιζέλου – “58”

Σε οριστικό ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγήθηκε η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έμαθε τηλεφωνικώς από τον κ. Ι. Βούλγαρη ότι οι «58» αποσύρονται από τη συζήτηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν θα συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης της 9ης Μαρτίου, ενώ απέχουν και από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα και τα σύμβολα της «Ελιάς».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για ανάδειξη των ευρωβουλευτών μέσω σταυρού και όχι λίστας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σαφές στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το κλίμα ήταν βαρύ.

Οι δηλώσεις πάντως του κ. Βενιζέλου ήταν σε χαμηλούς τόνους. Εσπευσε μάλιστα να ευχαριστήσει τους «58» «ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης» που, όπως είπε, «λειτούργησε καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου».

Από την άλλη πλευρά οι «58» ήταν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα συγκροτούνταν υπό την ονομασία «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη» να μετατραπεί σε ένα σχήμα όπου οι ίδιοι απλά θα πλαισίωναν τα πρώτης γραμμής στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της κίνησης, όπως οι κ. Ν. Μπίστης και Χρ. Δερβένης. Ο κ. Μπίστης υπήρξε μάλιστα χθες ιδιαίτερα σκληρός έναντι των «58» λέγοντας  ότι «η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεών μας. Ολίγον μάχη δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους. Ελπίζω κάποιοι μέχρι τη συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε».