Οι “νάρκες” για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχαν σκάσει απο το 2003

Ήδη από το 2003 χρονολογούνται τα πρώτα δημοσιεύματα για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης International Mine Initiative, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με 9 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται οκτώ άτομα, έχει ήδη προφυλακιστεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος κατά το παρελθόν στην εφημερίδα "Εξόρμηση" Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ενώ αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας είναι και ο Άλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου. Επιπλέον, μπλεγμένοι στην υπόθεση φέρονται να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, και συγκεκριμένα διπλωματικοί υπάλληλοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) που διετέλεσαν επικεφαλής των υπηρεσιών Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΑΣ) και Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε: Πολιτικό ναρκοπέδιο η υπόθεση με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 η εφημερίδα “Ριζοσπάστης” διατύπωνε πρωτοσέλιδα την ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, ενώ επανήλθε με περισσότερα στοιχεία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Από τις αποκαλύψεις του “Ριζοσπάστη” προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο. Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2003 βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν τον τότε υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Μάλιστα, το ΚΚΕ παραθέτει και το απόσπασμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών:

Λιάνα Κανέλλη: “Θα ήθελα τη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό”.

Αντώνης Σκυλλάκος: “Επίσης θα αναφερθώ στην μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως Υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.

Γ. Παπανδρέου: “Σ’ ό,τι αφορά το ΜΚΟ, είναι ελληνικό και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ. Έχει βραβευθεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου για τις σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα”.

Ρόντος: Δε μου ζήτησαν να καταθέσω

Μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος”, ο Άλεξ Ρόντος εκφράζει έκπληξη για την εξέλιξη, καθώς, όπως λέει, δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση και προσθέτει ότι ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο που ήταν προβληματικό και ελλιπές, όπως ανέφερε.

Όμως και ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε σε έντονο ύφος προς όσους τον εμπλέκουν στην υπόθεση, λόγω του ρόλου που φέρεται να διαδραμάτισε ο Άλεξ Ρόντος.

Διαβάστε: Παπανδρέου: Εγώ έβαλα σε τάξη τις ΜΚΟ, μάταια ζητούν να με μπλέξουν

Βενιζέλος: Πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

“Σε αυτές τις υποθέσεις πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες”, δήλωσε από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση, διευκρινίζοντας κατόπιν πως δεν αναφέρεται στο Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε: Βενιζέλος: Πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες