Στη νέα εποχή για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις που θα σηματοδοτήσει η εκπόνηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προγράμματος αρχών και κατευθύνσεων στο χώρο της ασφάλειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Στην εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Αθανασίου παρέθεσε τις προτεραιότητες στις οποίες επικεντρώθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 23 και 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Οι προτεραιότητες αυτές, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση εκπόνησης του νέου προγράμματος, μετά από τη λήξη του Προγράμματος της Στοκχόλμης (2010-2014), συνέκλιναν στα εξής, κυρίως, σημεία:
· Στην ανάγκη εμπέδωσης των μηχανισμών αμοιβαίας αναγνώρισης, με ακρογωνιαίο λίθο αυτής την αμοιβαία εμπιστοσύνη, μέσω και της επιμόρφωσης όλων των νομικών επαγγελματιών (δικαστών, δικηγόρων κλπ).
· Στην έμφαση στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, στο ποιοτικό στοιχείο της και στην κωδικοποίησή της.
· Στην ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών συνεργασίας, μέσω και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
· Στην προώθηση της συνεκτικότητας μεταξύ εσωτερικών πολιτικών και εξωτερικών σχέσεων με τρίτες χώρες στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας.
· Στη μεγαλύτερη εμπέδωση του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Ο κ. Αθανασίου προχώρησε σε μία αποτίμηση του Προγράμματος της Στοκχόλμης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας να φτάσει στη διατύπωση ενός νέου προγράμματος. “Η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη συνέχιση των συζητήσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για τη μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013, έχοντας επίγνωση της σημασίας του εγχειρήματος για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και για τα συμφέροντα των κρατών μελών και των πολιτών”, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) επέφερε τις πλέον βαθιές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες: “Η θέση σε ισχύ του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και η δημιουργία της Eurojust είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της προόδου που σημειώθηκε”.
Η Ελληνική Προεδρία, η οποία επιδιώκει τη διατύπωση ενός λιτού και συνεκτικού κειμένου, έχει καταρχήν προγραμματίσει τη διεξαγωγή συζητήσεων για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER). “Η τελική ανταλλαγή απόψεων θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ιουνίου, οπότε θα λάβει την οριστική μορφή της η συνεισφορά του Συμβουλίου. Τον ίδιο μήνα θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσει τις Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές στο χώρο ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης”, κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.