“Το θέμα του μεγέθους του δημοσίου τομέα έχει αντιμετωπιστεί, αυτό που απομένει είναι η ποιότητα του δημοσίου τομέα”, δηλώνει στη Wall Street Journal ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς του, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα δε θα δεχθεί περαιτέρω απαιτήσεις των δανειστών της για μαζικές απολύσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι ένα από τα “ακανθώδη θέματα” στις “δύσκολες διαπραγματεύσεις” της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η μείωση του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000 έως τα τέλη του 2015 και η απόλυση ή η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.
H Wall Street Journal επισημαίνει πως η επόμενη πρόκληση για τον Έλληνα υπουργό είναι να τροποποιήσει μια “αναχρονιστική και αναποτελεσματική γραφειοκρατία”, και αναφέρεται στο νέο σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, που καθορίζει ποσόστωση για τους υπαλλήλους που θα κρίνονται ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους.
Επίσης, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει ακόμη μακρύτερα: αυτήν την εβδομάδα κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μια πρόβλεψη του Συντάγματος που χρονολογείται από το 1911 και η αλλαγή της “θεωρείται ταμπού”. Εν όψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την άνοιξη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στο εν λόγω δημοσίευμα, ακόμη και εντός του κόμματός του, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί.
“Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Ωστόσο, σπάζουμε το νόμο της σιωπής”, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.