“Σώστε την Ευρώπη”, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, η οποία δημοσιεύει αφιέρωμα στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σχετικό άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.
Το δημοσίευμα ξεκινά με δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι “η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας μοιράζει πλούτο στους λίγους και φόβο στους πολλούς”.
“Με αυτά τα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ξεσηκώνει εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι “ο επικεφαλής του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος”, καθώς σχεδόν σε όλα τα κράτη της ΕΕ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αγωνίζονται για την εκλογική ψήφο.
“Τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, είναι τόσο ισχυρά όσο ποτέ. Σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bank, τα ριζοσπαστικά κόμματα θα μπορούσαν στο τέλος Μαΐου να συγκεντρώσουν το 27% των ψήφων και να κατέχουν τις 203 από τις 751 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, αναφέρει η Handelsblatt και σημειώνει ότι αυτό το σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ελίτ της Ευρώπης.
Ο Γκένσερ τονίζει ότι “όποιος εγκαταλείπει τον δρόμο της Ευρώπης, θέτει σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον και αυτό είναι και θα παραμείνει ευθύνη της ευρωπαϊκής Γερμανίας”.
“Προς το παρόν οι προειδοποιήσεις δεν εισακούονται”, εκτιμά η εφημερίδα, και αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ως και 39 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς εκ παραδρομής (καθώς οι ελληνικές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο είναι 21), σημειώνει ότι θα μπορούσε να πετύχει... 60 έδρες.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα ακραία κόμματα εκμεταλλεύονται κυρίως τον αυξανόμενο φόβο λόγω της μετανάστευσης και της ανεργίας. “Έτσι, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες θεωρεί ότι η ψήφος του μετράει στην Ευρώπη. Στη Γαλλία το 2013 μόνο το 22% των πολιτών θεωρούσε ότι η ΕΕ ωφελεί οικονομικά τη χώρα τους και περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι μετανάστες θα έπρεπε να εγκαταλείπουν τη χώρα εφόσον δεν αναζητούν εργασία”, καταλήγει το δημοσίευμα.