“Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση με εμβάσματα στο εξωτερικό”

Τους τρεις βουλευτές που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό αποκαλύπτει με ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών τονίζοντας ότι κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία.

Το υπουργείο τονίζει ότι: "Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου".

Μάλιστα το υπουργείο τονίζει ότι ειδικά για την περίπτωση του κ. Κικίλια η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

"Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία" τονίζει το υπουργείο οικονομικών. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο πόθεν έσχες ο κ. Κικίλιας δηλώνει 550.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Για τους υπόλοιπους δύο βουλευτές δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου. Συγκεκριμένα για τον κ. Καπερνάρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως και για την Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα το υπουργείο οικονομικών επισημαίνει ότι αυτό που ελέγχει είναικατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες.

Εκτός από τους βουλευτές ελέγχονται η σύζυγος του κ. Σηφουνάκη αλλά και του κ. Καπερνάρου.

Στο τελευταίο πόθεν έσχες ο κ. Καπερνάρος δηλώνει σε ελληνικές τράπεζες πάνω από 300.000 ευρώ, μαζί με τη σύζυγό του.

Η Μ.Ρεπούση δηλώνει περίπου 100.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και περίπου 40.000 δολάρια.

Σημειώνεται ότι τα ποσά αφορούν στη δήλωση των βουλευτών στο τελευταίο πόθεν έσχες. Ωστόσο είναι άγνωστη η χρονική περίοδος για την οποία ελέγχονται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας.

Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά.

Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

Απάντηση Καπερνάρου

Αναφορά σε πολιτικά παιχνίδια τα οποία, όπως λέει, παίζονται σε βάρος του κάνει λόγο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος και προαναγγέλλει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη για την αναφορά του ονόματός του στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε: Καπερνάρος: Έβγαλα τα χρήματα για να αγοράσω σπίτι

Τι λέει η Μαρία Ρεπούση

Διευκρινίσεις για τα εμβάσματα που φέρεται να έχει κάνει προς το εξωτερικό δίνει με δήλωσή της η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας πως τα εμβάσματα αυτά καλύπτονται από τις φορολογικές της δηλώσεις, ενώ έγιναν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων της προσώπων.

Διαβάστε: Ρεπούση: Τα εμβάσματα καλύπτονται από τις φορολογικές μου δηλώσεις

Ένορκη διοικητική εξέταση

Ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της “διαρροής” σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.