Την ουσιαστική αντιπαράθεση, και όχι τα... λιβανιστήρια, αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στις εσωκομματικές διαφωνίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα εντός του κόμματος.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί δημοκρατικά και συμμετοχικά, με τις ανάλογες εκφράσε9ις διαφορετικών γνωμών, επικρίσεων, σε αντίθεση με τα κόμματα του ενός ανδρός αρχή, που ενίοτε ζαλίζουν στελέχη και ψηφοφόρους με τις απότομες στροφές του αρχηγού. Ποιος ξέχασε τη στροφή 180 μοιρών εν μία νυκτί του κ. Σαμαρά, που από αντιμνημονιακός ξύπνησε οπαδός του Μνημονίου; Τέτοιες συμπεριφορές από στελέχη-χειροκροτητές του εκάστοτε αρχηγού έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαξίωση της πολιτικής”, σχολιάζει.
Απαντώντας σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο νέο μνημόνιο, σχολιάζει: “Η μεγάλη αγωνία των δανειστών είναι να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση στα σχέδιά τους. Σχέδια που αφορούν το αλυσόδεμα της χώρας σε επιπλέον δουλεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων. Και όλα τούτα με ορίζοντα δεκαετιών. Η μόνη δραστική λύση είναι, όπως επανειλημμένως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαγραφή μεγάλου τμήματος του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο στο 175% του ΑΕΠ, και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, με ρήτρα ανάπτυξης. Οποια άλλη “λύση” είναι απλώς πρόσχημα για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος αποικίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα”.
Όσο για το ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνει: “Η άποψη που προκρίνει την ιεράρχηση των προβλημάτων αδικεί μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος που ονομάζεται “Περιφέρεια Αττικής”. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι λογικές των “προτεραιοτήτων, 1ης, 2ης, 3ης κ.ο.κ.” παραπέμπουν σε ακριβά, ιλουστρασιόν προγράμματα που η χρησιμότητά τους λήγει με το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή η πρακτική της “σαλαμοποίησης” των ζητημάτων είναι ακριβώς η αιτία της σημερινής χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος και της αναξιοπιστίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει έλλειμμα διαφάνειας, έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών, έλλειμμα ανθρωποκεντρικής και οικολογικής προσέγγισης των προβλημάτων. Απαιτείται άμεσα, και ιδίως στις σημερινές αφόρητες σε όλα τα επίπεδα συνθήκες -οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό- αλλαγή, όχι απλώς ρότας, αλλά φιλοσοφίας. Να βρεθεί ο πολίτης στο επίκεντρο του αττικού τοπίου. Ενός τοπίου που, με τη σειρά του, πρέπει να “γειωθεί” στις οικολογικές, κοινωνικές ανάγκες και όχι να υποτάσσεται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Με άλλα λόγια, να γίνει η Αττική χώρος αξιοπρεπούς διαβίωσης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον”.