“Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ευρωπαϊκό σκηνικό”, απάντησε σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για να εξηγήσει τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να παραφράσει τον Νίκο Πουλαντζά, ο οποίος έλεγε ότι ο σοσιαλισμός “ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρχει”. “Ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δημοκρατική, ή δεν θα υπάρχει”, είπε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε πως συμφωνεί πλήρως με τον όρο “εποικοδομητικοί ευρωσκεπτικιστές”, τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι, από τους εμπνευστές του ιταλικού “ψηφοδελτίου Τσίπρα”.
Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, τόνισε πως εάν το πρόβλημα ήταν το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ανάπτυξη και ενίσχυση του ΑΕΠ της. “Η μόνη έγνοια της ηγεσίας της Ευρώπης ήταν να ενισχυθούν οι τράπεζες, αφού από τα μέχρι τώρα προγράμματα διάσωσης μόνο το 1,5% κατέληξε στην πραγματική οικονομία”, σχολίασε.
Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον ηγετικών στελεχών του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ήταν από τους διαδηλωτές που το 2001 είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στη Γένοβα για να υψώσουν τη φωνή τους κατά του G8, αλλά η ιταλική αστυνομία τον είχε σταματήσει στο λιμάνι της Ανκόνα.
“Στη Γένοβα δόθηκε μια πρόγευση του τι Ευρώπη ήθελαν να φτιάξουν: την Ευρώπη του αυταρχισμού, της συρρικνωμένης Δημοκρατίας και μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να κινείται ελεύθερα το κεφάλαιο, αλλά όχι οι άνθρωποι”, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της Αριστεράς υπερασπίζονται ιδέες και αξίες που αυτές τις μέρες γίνονται ακόμη πιο επίκαιρες: αλληλεγγύη, πραγματική Δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. “Αν όχι τώρα, πότε;”, διερωτήθηκε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την υποψηφιότητά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διευκρινίζοντας ότι δε θέλει απλά να φορέσει το κουστούμι του Μπαρόζο, αλλά να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη.