Οι πρώτες ανακοινώσεις των κομμάτων αναφορικά με τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδεικνύει ότι, η νοοτροπία της προσπάθειας εγκλωβισμού των Πολιτών στα κομματικά «μαντριά», συνεχίζεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι, εδώ και πολλά χρόνια, χρεωμένη, όχι μόνο με τα οικονομικά της ελλείμματα, αλλά και με μια σειρά σοβαρών καταστάσεων διαφθοράς. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές συνιστούσαν πάντοτε το πεδίο κομματικής αναμέτρησης, ένα είδος επίσημης δημοσκόπησης για να μετρηθεί από τους κομματικούς μηχανισμούς, η συσπείρωση των οπαδών τους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σήμερα πολλές αρμοδιότητες, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου κράτους και ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το βασικό κύτταρο μιας βιώσιμης Ανάπτυξης, τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της εθνικής οικονομίας. Μπορεί να μην έχει τα κονδύλια που χρειάζεται (ποιός κρατικός φορέας τα έχει άρα γε σήμερα;), αλλά ορισμένοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ελάχιστοι) με νοικοκυροσύνη και χρηστή διαχείριση, είναι πλεονασματικοί. Η χρηστή διοίκηση στους φορείς της αυτοδιοίκησης είναι επιβεβλημένη και δείχνει σεβασμό στους Δημότες, αφού οι τελευταίοι μέσω των δημοτικών τελών, συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα των τοπικών τους οργάνων.
Η προσκόλληση των δημοτικών αρχόντων σε κόμματα και περίεργες ιδεοληψίες δεν συνάδει, ούτε με το θεσμό της αυτοδιοίκησης, ούτε μπορεί να διασφαλίσει την σε μεγάλο βαθμό ορθή διαχείρισή τους. Οι υποδεικνυόμενοι (και όχι υποστηριζόμενοι) περιφερειάρχες, δήμαρχοι και σύμβουλοι, δεν μπορεί να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, αφού οι κομματικές «δουλείες» τους δεν τούς επιτρέπουν να ασχολούνται απερίσπαστοι με την ορθολογική αυτοδιοικητική διαχείριση. Εμφιλοχωρεί σε σημαντικό βαθμό η αναξιοκρατία και η κομματική ταυτότητα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αυτοδιοικητικές αρχές λειτουργούν ως ταφόπλακες της βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η αδυναμία της ύπαρξης μιας ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, μακριά από μικροπολιτικές δεσμεύσεις, όπως προσλήψεων ημετέρων και ίδρυσης άχρηστων δημοτικών νομικών προσώπων, σε συνδυασμό με την αδυναμία διαχείρισης κατά το πρότυπο του «μέσου και συνετού νοικοκύρη», είχε και έχει ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση των περισσότερων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και την αδυναμία τους να προσφέρουν στους Δημότες αυτό, για το οποίο προορίσθηκαν.
Οι Πολίτες, λοιπόν, καλούνται να μην συμμετάσχουν στο «ράλλυ» του ανταγωνισμού, για την επιβεβαίωση της όποιας κομματικής κυριαρχίας και να επιλέξουν σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσους πιστεύουν ότι καλύτερα και με εντιμότητα θα διαχειριστούν το τοπικό χρήμα και τα κοινά, γυρίζοντας έτσι την πλάτη τους σε ξεπερασμένες συνήθειες παλαιοκομματικού χαρακτήρα.
Η αποτυχία εκλογής των κατά τεκμήριο αξίων προσώπων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της υπερχρέωσης των ΟΤΑ και της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν, τόσο στην αποστολή τους, όσο και στις κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε όλοι οι Έλληνες, για τις οποίες και οι δημοτικοί άρχοντες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.