Από ένα ευτράπελο σημαδεύτηκε η ομιλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, Ότμαρ Κάρας, στη Βουλή, καθώς ένα μεταφραστικό λάθος προκάλεσε σύγχυση στους πάντες.
Ο Κάρας καταφέρθηκε στην ομιλία του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Στρασβούργο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του κατέθεσε καμία πρόταση ή άποψη, αναφέροντας επί μία ώρα μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, κανείς δεν κατάλαβε εκείνη την ώρα τι ακριβώς έλεγε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η διερμηνέας μπέρδεψε τον Tsipras με την... Κύπρο (Cyprus), κι έτσι οι βουλευτές έμειναν με την εντύπωση ότι ο Κάρας αναφερόταν στη Μεγαλόνησο, αν και κάτι τέτοιο δεν έβγαζε νόημα από τα συμφραζόμενα.
Την παρεξήγηση έλυσε ο ίδιος ο Κάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ ο επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας προανήγγειλε πως στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη θα αναφερθεί και στο θέμα αυτό.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν ήταν διάσωση, αλλά η απόλυτη καταστροφή, ενώ κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, σχολιάζοντας πως αυτή θυμίζει συμπεριφορά απέναντι σε αποικία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο ευρωβουλευτής Χόαγκ Κοκ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτική της μόνιμης λιτότητας είναι να αναδιαρθρωθεί άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος.
"Αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος, θα έχετε για δεκαετίες πολιτικές λιτότητας", υποστήριξε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, που ωστόσο επεσήμανε ότι δεν αρκεί η αναδιάρθρωση, αλλά απαιτείται και η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Οι δύο συνεισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας και Χόαγκ Κοκ, τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας από κοινοτικούς μηχανισμούς που θα υφίστανται πολιτικό έλεγχο. Παραδέχθηκαν μάλιστα ότι η τρόικα αποτελεί ένα διακυβερνητικό εργαλείο που δεν απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και χαρακτήρισαν "προσωρινή" τη λειτουργία της.
Ο Κάρας πάντως υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη για την έκτακτη αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ότι συνέβαλλε στην διάσωση της Ελλάδος. "Η τρόικα δε δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμά της", είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη λαθών στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.