Επιμένει ο Γεωργιάδης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Όχι μόνο δεν αμβλύνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ, και ιδιαίτερα για το θέμα με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά μάλλον φαίνονται να εντείνονται ακόμα περισσότερο.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε και πάλι κατά της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της πώλησής τους και σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα μας τα φάρμακα αυτά είναι διατιμημένα προϊόντα και διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, επισημαίνοντας μάλιστα πως η βιομηχανία πιέζει για αύξηση των τιμών αυτών, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλές.

Αντίθετα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τη Δευτέρα υποστήριξε τη θέση του υπέρ της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παρουσιάζοντας παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους σχολιάζουν πως οι προτάσεις του υπουργού δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε από την πλευρά του ότι “η αγορά του φαρμάκου είναι μία ιδιαίτερη αγορά, στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν επακριβώς οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς”, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν αντιδικεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον οποίο “σέβομαι πάρα πολύ”, όπως ανέφερε.

“Με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε εξαιρετική συνεργασία, θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες και θα βρούμε τη βέλτιστη λύση για την κυβερνητική πολιτική”, υποστήριξε.