Τα αναδρομικά, το χρέος, τα 153 “Ναι” και στο βάθος ευρωεκλογές

Εν μέσω της ανησυχίας, που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των ενστόλων - στα οποία πρέπει να προστεθούν και αυτά των δικαστικών -, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει τις τελικές της προτάσεις, τις οποίες θα αποστείλει για συμφωνία στην τρόικα, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή ενδοκυβερνητικά φαίνεται ότι είναι το πακέτο των 329 διαρθρωτικών μέτρων, που ζητά ο ΟΟΣΑ, και τα οποία οι δανειστές θέλουν να υιοθετήσουμε. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες - σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό - θα βοηθήσουν ώστε οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών να πέσουν στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι το πακέτο αυτό θα γινόταν νόμος του κράτους μέσα στον Ιανουάριο, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. 
 
Ήδη υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ τόσο των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από super market και της επέκτασης της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος, όσο και μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
 
Η εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως η ελληνική πλευρά θα προτείνει την εφαρμογή εκείνων των μέτρων, για τα οποία θα έχει διασφαλίσει ότι θα έχουν το "Ναι" και από τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. 
 
Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν την Παρασκευή σε αυτή την κατεύθυνση, Σε ό,τι αφορά την καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους, αλλά και σε δικαστές - φτάνουν συνολικά τα 700 εκατομμύρια ευρώ (!) -, η κυβέρνηση θα καταθέσει στους δανειστές την πρόταση της τμηματικής καταβολής - σε δόσεις - των χρημάτων αυτών. 
 
Ευρισκόμενοι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο η συζήτηση για το χρέος να γίνει από τον Ιούνιο και μετά - όπως δήλωσε και ο Όλι Ρεν - και θα επιμείνει για δέσμευση, ακόμα και απόφαση, από τους δανειστές πριν στηθούν οι κάλπες του Μαΐου.