Δε θίγεται το 85% των εργαζομένων από τις αλλαγές στα εργασιακά, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Βρούτσης.
Με την αισιοδοξία πως "τα χειρότερα αποφεύχθηκαν", ανέβηκε στο βήμα του Κοινοβουλίου ο κ. Βρούτσης απαριθμώντας παράληλλα τις οριστικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα. είπε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως τα εργασιακά δεν ήρθαν από το πουθενά, δεν ήταν νέα απαίτηση της τρόικας, υπήρχαν ήδη στο προηγούμενο Μνημόνιο και η χώρα είχε δεσμευθεί για αλλαγές.
Οι οριστικές αλλαγές όπως είπε ο υπουργός είναι οι εξής:
- Ο Χρόνος προειδοποίησης απόλυσης μειώνεται στους τέσσερις μήνες. Το πλαφόν υπολογισμού της αποζημίωσης για τους εργαζόμενους πλέον των 16 ετών φθάνει τα 2.000 ευρώ ανά έτος. Αντίθετα, η αποζημίωση δεν αλλάζει για όσους υπηρετούν στον ίδιο εργοδότη έως 16 χρόνια.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ωριμάνσεις και οι τριετίες μένουν ως έχουν και ότι δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα περνά από τη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ενώ αποφεύχθηκε η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση.
Ο χρόνος εργασίας δεν θα είναι “διευθυντικό δικαίωμα” αλλά θα καθορίζεται μόνο μέσω επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων.
"Τα εργασιακά δεν ήρθαν από το πουθενά, ήταν απαίτηση της τροίκας από το προηγούμενο Μνημόνιο και η χώρα είχε δεσμευτεί για αλλαγές", υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης. "Οι αλλαγές είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο", συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.