Χωρίς συμφωνία των τριών τα μέτρα στη Βουλή

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την συμφωνία των εργασιακά αλλά και για την συνοχή της συγκυβέρνησης. Νωρίς σήμερα το πρωί υπήρξε και δεύτερος γύρος τηλεφωνικής διαβούλευσης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ε. Βενιζέλο προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να κλείσει το πακέτο μέτρων με την συμβιβαστική φόρμουλα στα εργασιακά που αντιπρότεινε η τρόικα χωρίς την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ, όμως, πηγές του υπουργείου οικονομικών διαρρέουν -χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι γεγονός ή μέσον πίεσης- ότι η τρόικα μετά την μη αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που έκανε στα εργασιακά προτίθεται να την αποσύρει επιστρέφοντας στην αρχικές διατυπώσεις και απαιτήσεις.

Το απόγευμα στις 18:30 ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ μία ώρα νωρίτερα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Το μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή τις τελευταίες ώρες και το μόνο που δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι το πακέτο των μέτρων θα κατατεθεί με ή χωρίς την συμφωνία της ΔΗΜΑΡ στη Bουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα λένε στην Ιπποκράτους στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ καταβάλει οργανωμένες προσπάθειες για την απάλειψη ή βελτίωση κρίσιμων σημείων, όχι γιατί αυτό θα  διευκολύνει  ΔΗΜΑΡ να συνταχθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία –που κι αυτό είναι σημαντικό- αλλά γιατί επί της ουσίας μια τέτοια προσπάθεια είναι αναγκαίο να γίνει.

Μάλιστα στελέχη του κόμματος αναφέρουν πως: "Ήδη έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις και η προσπάθεια συνεχίζεται, όχι στους εσωτερικούς συσχετισμούς και στα παιχνίδια των επικοινωνιακών εντυπώσεων, αλλά στις δύσκολες συζητήσεις με τους διεθνείς συνομιλητές της χώρας".

Για τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι: "Όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο λεπτή φάση, είναι προφανώς παράταιρο να δίνουν κάποιοι έμφαση σε εσωκομματικά ζητήματα. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει σε καμία τέτοια συζήτηση, δεν απαντά σε κανέναν. Απλώς, τονίζει τη σημασία της γενικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος σε όλο το στελεχικό δυναμικό της παράταξης να μετάσχει στο συντακτικό συνέδριο στις αρχές του 2013 με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις φιλοδοξίες του, ώστε να μετασχηματιστεί η παράταξη, να ξαναγνωριστεί με την ελληνική κοινωνία, η οποία πλέον καλείται να κινηθεί μέσα σε ριζικά διαφορετικές συνθήκες κι έτσι να καταστεί ο γνήσιος εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα".

Ολονύχτιο θρίλερ με τα εργασιακά

Σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ χωρίς αποτέλεσμα εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις του Φώτη Κουβέλη, οι οποίες παραμένουν ακόμη και μετά την υποχώρηση της τρόικας σε ορισμένα σημεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του χθεσινού απογεύματος και κυρίως αργά το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν σε τηλεφωνικές επαφές μεταξύ τους.

Ωστόσο αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πήρε πρωτοβουλία μετά τις 11 το βράδυ συνομιλώντας τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά. Άφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από αύριο, καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί το πρωί για τις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών από εκεί που θα βρίσκεται.

Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην άρνησή του να δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η κυβέρνηση τρέχει για να κλείσει το θέμα προκειμένου να παρουσιαστεί συμφωνία με την τρόικα στο Euroworking Group που συνεδριάζει αύριο και την Δευτέρα προκειμένου να προετοιμαστεί η απόφαση για το Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σε ένα άρθρο όλα τα μέτρα

Σε ένα άρθρο θα κατατεθούν στη Βουλή τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Πηγές από το υπουργείο οικονομικών ξεκαθάρισαν ότι το πακέτο θα είναι ενιαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αποφασίστηκε τελικά μετά από διαβουλεύσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε αυτή τη λύση για να προλάβουν διαρροές, καθώς σε περίπτωση που τα εργασιακά κατατεθούν χωριστά υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουν, αφού βουλευτές των δύο κομμάτων θα μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική γραμμή.