Η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκείνες που απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση, αναφέρει ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, με αφορμή αναφορές του Όλι Ρεν στο θέμα, σε απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
"Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές "κούρεμα" του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία "κουρέματος"" αναφέρει ο κ. Ελενόπουλος.
"Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν. Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων. Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας. Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα.
"Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!
"Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για "κούρεμα" του χρέους το 2010. Γι' αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;" καταλήγει το σχόλιο του κ. Ελενόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, είχε δηλώσει:
"Προχτές το βράδυ, κ. Πρωθυπουργέ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρεν, δήλωσε ότι: "στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη".
"Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Αυτή είναι η μεγάλη ομολογία. Θυσιάστηκε η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για να σωθεί το ευρώ. Για να σωθεί ένα σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που λειτουργούσε και λειτουργεί σαν καζίνο.
"Η αλήθεια είναι ότι δεν έσωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, κ. Πρωθυπουργέ. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες πολιτικές ηγεσίες ψήφισαν και δέχτηκαν τα Μνημόνια και την Τρόικα και τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός".